Как се е зародил интериора и интериорния дизайн?

Как се е зародил жилищния интериор - никой не знае. Може само да се предполага, че стремежът към него е един от първите творчески опити на нашия пра-прадядо. Стремежът към удобство в мястото за отмора, сън и отглеждане на поколенията са развива веднага след като добиването на храна започва да отнема по-малка част от времето му.

Интериор

От тези първи опити до нас са достигнали само рисунките по стените на пещерите и парчетата от костени и каменни сечива, нашарени с кръстчета и чертички. Те обаче са достатъчни, за да ни покажат, че още преди 20 000 години човека вече е бил способен да види красотата и да я вмести в своя живот.

Рисунките на праисторическият човек по стените на пещерите са най-древната украса на интериора или първите опити за интериорен дизайн. Рисувани са най-вече животни - коне, бизони, елени с голямо въображение и изящна линия.

В онези времена човекът все още не се е откъснал от земята. На нея той яде, спи и поставя вещите си. Чужди са му понятия като време, мебел, стая, още по-малко интериор. Но стремежът му към удобство и красота е пуснал корени. За украса на вещите си праисторическият човек измисля орнаментите, които се използват и до наши дни.

Основната формула на всеки орнамент е ритъмът - повторението на еднакви елементи, които в началото са били само точки, вълнообразни линии, кръстчета и др. Украсява се всичко - оръдия на труда, глинени съдове и накити, без да се прави разлика между представителна и непредставителна вещ, но и без да се жертва ползата и удобството заради красотата.

Преди около 10 000 години управляващите класи се появяват заедно с признаците на принудителна организация. Нашата история е следствие от постиженията най-вече на древните цивилизации в плодородните долини на реките Тигър, Ефрат и Нил.

Тези най-древни цивилизации слагат край на жизнеутвърждаващите орнаменти и стенописи на предисторическото творчество и ги заместват с нови,изцяло подчинени на суетата на царете и фараоните. За тях не се строи примитивно. Измислена е тухлата, а в поречието между реките Тигър и Ефрат е открит сводът.

Оттук нататък това изобретение ще се възприеме от Рим и Византия, ще покрива интериора и на готическите катедрали и до откриването на бетона, ще бъде основна строителна конструкция на европейската цивилизация.

Пространствата на интериора на асиро-вавилонските дворци са засводени, а стените им са облицовани с гледжосани тухли в характерните за епохата яркосин, червен, тъмножълт, бял и черен цвят. Точките и чертичките в орнаментите са се сплели в геометрични рисунки, розети, палмети или фигури на хора и животни.

Характерът на интериора се допълва от гледжосани барелефи на героични сцени. Основно място в тях заемат подвизите на царете. Не липсват и миролюбиви теми - хора покорно се трудят на терена, където ще се строи дворец... Месопотамските цивилизации - Шумер и Акад, Асирия и Вавилония изчезват, но техният опит се поема от следващите култури.

Ние много рядко признаваме величието на изминатия начален път на нашата цивилизация. Рядко си даваме сметка, че за да се премине от несръчно постланата нещавена кожа към ергономичния фотьойл, от украсените само за боговете и царете храмове и дворци към удобни жилища за всички са били необходими десетки хиляди години.

Рядко отчитаме, че удобството на свое жилище и още повече на уютен интериор е била нереална мечта на милиарди хора преди нас. Но още в началото на осъзнатия стремеж на човека към по-добър живот се ражда преклонението към красотата, която понякога ние неоправдано и пренебрежително отминаваме.

Използвана литература: Всеобща история на архитектурата, изд. 1963 г.; Интериорът през вековете, изд. 1984 г.

социални мрежи

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *