Саниране

Със саниране и реконструкция всяка сградата се модернизира и възстановява технически, като същевременно се отстраняват дефектите и се повишава стандарта на живот.

Саниране

При предварителен оглед на сградата се откриват повредите и съществуващите недостатъци. След това се определя начина на поправка и необходимостта от саниране. Освен поправка и поддръжка, много често санирането включва модернизация в цялата сграда.

При обновяването е възможно да се направят големи промени като например смяна на цели секции от сградата. Това се налага при почти всички сгради по-стари от 55 години.

Санирането включва най-често:

  • Ремонт на покриви и топлоизолация на покриви.
  • Ремонт на покривните греди
  • Топлоизолация
  • Подмяна на прозорци

В градовете санирането е особено наложителен процес, не само за отделни сгради. С помощта на санирането се подобрява естетиката и атмосферата в града. Същевременно с един добър и модерен ремонт се запазват старите сгради на града.

След реставрирането на сградите в даден район, той става по-привлекателен и повишава своята цена за живеене.

Санирането в България

Последните години в България се увеличи санирането на сгради. Това е така, защото със саниране се намаляват разходите за топлина през зимата и климатизация през лятото.

Топлоизолацията и подмяната на прозорци се налага, като на пазара се предлага огромно количество строителни материали: лепила, шпакловки, фасадни мазилки, топлоизолационни материали (екструдиран пенополистирол, каменна вата, пеностъкло и др), хидроизолационни материали, плоски и профилирани ламарини и много други.

През следващите години този процес в България ще продължава, като за него ще бъдат отпуснати над 4 млрд. евро. От тях 1/3 са предназначени за саниране на панелни сгради, а 2/3 за останалите сгради, които се нуждаят от обновяване.

Целта е да се извърши цялостно саниране на сградите, а не както е актуално в момента в големите градове саниране на отделни апартаменти. Това ще доведе до ефективност и икономии в домовете и офисите, както и до по-голяма устойчивост на сградите при екстремни ситуации.

Съвсем скоро всяка сграда ще си има паспорт, който ще отговаря за проектиране, вредни емисии, строителство, топлинна ефективност.

Темата за санирането е важна, все пак става дума за голяма инвестиция. По наши сметки саниране на 1 кв.м в жилище излиза около 80 лв. Ето защо е необходимо да се определи ефективността на проектите, кое е по-скъпо събарянето и построяването на нова сграда или саниране.

Материали за саниране

В последните години повече от половината строителни материали се внасят от чужбина - Румъния, Гърция, Германия, Италия, Австрия и др. Тези материали могат да се произвеждат и в България. Малки и средно големи предприятия биха могли да запълнят тази необходимост и то без особено големи инвестиции и капитал.

Саниране материали

Още повече че все повече инвеститори предпочитат полиуретан. Той се използва успешно при шумо-, хидро- и топлоизолация в цялата сграда. Освен всичко се поставя бързо, спестява време, а от това следва, че спестява и пари. С познаването на технологиите и качествата, добри специалисти и кадри, санирането се превръща в лесен процес.

В сравнение с другите топлоизолационни материали полиуретана с по-малка дебелина постига по-добра топлоизолация. Това е така заради основното качество на полиуретана - нисък коефициент на топлопроводимост. От своя стана това пък води до ефективност.

Също така има висок коефициент на дифузия, при него не се получава конденз и не се появява мухъл. И това е независимо то разликите между вътрешна и външна температура - нещо често срещано при климата в България.

Според направени проучвания дори пи температури отвън от -15 до 22 градуса, водните пари не могат да преминат свободно през изолацията. А това вече е добра гаранция за здравословен климат в дома.

Ето защо в комбинация с качеството си да шумоизолира полиуретана е с добра цена и се предпочита при топлоизолации. С един ремонт получавате хидроизолация, топлоизолация и шумоизолация. Ето няколко примера за ефекта от такъв вид топлоизолация:

При топлоизолация на покриви и основи с полиуретан. За основите е необходима изолация с дебелина 2 см и ще се гарантира коефициент на топлопреминаване 0,5 W/mK и ефективна хидроизолация при налягане до 0.6 бара. Цената на топлоизолацията е 15 лв/кв.м. За покриви при дебелина на изолацията 6 см се гарантира коефициент на топлопреминаване по-малък от 0.35 W/mK и хидроизолация. Цената е 30 лв/кв.м. Тази топлоизолация е подходяща за плоски или скатни покриви.

При топлоизолация на фасади с полиуретан с дебелина 4 см се гарантира коефициент на топлопреминаване на основите по-малък от 0.5 W/mK и шумоизолация.

Недостатък на полиуретана като топлоизолационен материал са, че под влиянието на слънцето остарява и втория минус е, че повърхността му не е гладка. Решението е следното да се покрие, при покриви - с керемиди, при основи - обратен насип. При фасадите може да се постави изравняваща мазилка, естествено разходът става по-голям.

Веднъж защитен от вредните ултравиолетови лъчи полиуретанът е дълготраен и не променя първоначалните си качества. Като се гарантира дълготрайност 40-50 години и повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *