Съвети за бързо и лесно гладене на дрехи

Днешната статия е за всички домакини, които се чудят как най-правилно и ефективно да изгладят дрехите от различни материи. Вижте нашите съвети:

Дъска за гладене

Как се гладят вратовръзки?

За да не се отбелязва задният шев на връзката при гладене, се отрязва парченце книга, която влиза точно във връзката. Тя се обвива и отвън с тънка хартия и се глади с топла, но не гореща ютия, особено ако връзката е от изкуствена коприна. Така връзакта се изглажда добре, без да получи лъскавина.

За да не се мачкат, връзките се нареждат грижливо, метнати върху здрава панделка, обтегнати с две габърчета на вътрешната страна на гардероба.

Как се глади вълна?

Тъканите от естествени вълнени влакна се гладят през парче плат, като се спазва посоката на власинките.

Как се глади коприна?

Тъканите от естествена коприна се гладят винаги през парче тензух. Гладят се съвсем мокри, за да не остават по тъканта малки бръчици. Светлата коприна се глади от лицевата страна, а тъмната от опаковата.

Как се глади дантела?

Дантелените покривки за маса изглеждат много добре съвсем мокри, като в последната вода е разтворен малко сапун. Гладят се през тензухено парче. За да са бели и да запазят формата си, белите дантелени покривки потопете в прясно мляко и ги изгладете още влажни, но през кърпа?

Как се гладят изкуствени тъкани?

Не трябва да се гладят често, макар че се мачкат лесно. От гладенето те се развалят и затова дрехата се изчетква леко с влажна четка, закачва се на закачалка и се оставя на сенчесто и проветриво място. От влагата гънките се изправят и тогава съвсем лекичко може да се приглади.

Ако е наложително, тъканите от смесени изкуствени и естествени влакна могат да се гладят и от двете страни на тъканта. Повечето от тях се гладят със слаба ютия или през навлажнено парче плат, което предпазва изкуствените нишки от изгаряне.

Как се глади лен?

Ленените материи след прането се изсушават напълно на сушилник, после се овлажняват и се гладят с много силна ютия. Ленените тъкани задължително се гладят от опаковата страна. В противен случай променят цвета си.

Как се гладят черни дрехи?

Черни и тъмносини дрехи се гладят винаги от опаковата страна.

Как се глади памук?

За памучните тъкани е без значение от коя страна се гладят дали от опаковата или от лицевата. Добре е да са леко овлажнени.

Овлажняване

При липса на парна ютия силно изсъхналото пране се овлажнява чрез пулверизиране, като се стараете да не останат големи петна по дрехите. След това увийте прането във влажен чист чаршаф и го оставете да престои около половин час.

Ако се страхувате, че по дрехите ще останат петна от водата, можете да използвате и друг начин. Преди гладенето се напръскват с гореща вода и се навиват плътно на руло за около половин час. Горещата вода овлажнява дрехите равномерно. Още един вариант е да оставите на закачалка дрехата в банята, докато се къпете. От парата в банята дрехата ще се овлажни.

Как се гладят панталони?

Мъжките панталони се изглаждат първо от опаковата страна, след което се обръщат от лицевата, оправят се ръбовете на панталоните и се закрепват с карфички, за да не се разместват. Накрая махнете карфичките и изгладете само ръбовете, за да премахнете следите от тях.

Как се гладят ризи?

При гладене на ризи първо започнете от платките, после гладим гърба, след това предниците и ръкавите. Най-накрая изглаждаме яката и маншетите.

Как се гладят сака?

Гладенето на сака е доста труден процес, затова е препоръчително да се използва парното гладене. При липса на такова се използва за предниците съвсем леко овлажнено парче плат, защото в противен случай водаат би разлепила някои видове подлепващи материали.

Как се глади трикотаж?

Трикотажните изделия се гладят по посоко на плетенето. При наличието на топчета те се почистват предварително, за да не зацапват ютията.

Финални думи

За да спестите време, енергия и да улесните гладенето се снабдете с дъска за гладене от Vertex. Преди гладене се уверете, че ютията, с която гладите е била добре поддържана.

социални мрежи

Публикувано в Ремонти с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *