Как да преместя сайта си от друг хостинг?

За да преместите един сайт, първо направете негово копие на новия хостинг и с помощта на тестовия адрес (примерно поддомейн) проверете и настройте цялата функционалност. След това сменете неймсървърите на домейна с тези, посочени в email-а за активиране на хостинга.

Имайте пред вид, че смяната на неймсървърите може да отнеме до 48 часа. През това време някои посетители ще зареждат сайта ви от стария хостинг доставчик, а някои ще го зареждат от новия сървър. През тези 48 часа също така ще трябва да проверявате пощата си и на двете места.

По този начин сайтът ще бъде преместен почти без никакво прекъсване в работата му, а след като отминат 48-те часа ще функционира напълно безпроблемно.

Ако сайтът ви използва база данни, за която не е желателно да се правят промени в две различни копия, процедурата за местене е по-сложна. Такъв е случаят когато сайтът ви има форум, тъй като съобщенията пуснати след преместването, но написани от посетители, които са "виждали" стария сървър, ще се изгубят.

В този случай първо копирайте файловете и базите си данни на новия хостинг, направете необходимите настройки и се убедете, че всичко работи на тестовия адрес. След това трябва да "спрете" за малко сайта на стария си хостинг и да синхронизирате отново данните, за да сте сигурни, че пренасяте и последните промени по тях. Ако старият хостинг поддържа .htaccess файлове, най-лесно ще спрете достъпа на посетителите, като качите в главната директория .htaccess файл със съдържание:

Deny from all

Ако сървърът не поддържа .htaccess файлове, просто редактирайте индексния файл да дава кратко съобщение за грешка и нищо повече.

След като сте спрели сайта на стария хостинг, преместете отново файловете и базите данни, които може все пак да са се променили, на новия сървър. Убедете се, че всичко работи на тестовия адрес. След това трябва да пренасочите посетителите от стария хостинг към тестовия адрес. Ако сървърът поддържа .htaccess можете да направите това като качите в главната директория .htaccess файл със съдържание:

Deny from all
ErrorDocument 403 http://example.com/

като заместите http://example.com/ с вашия нов адрес. Ако сървърът не поддържа .htaccess можете да направите пренасочването чрез HTML meta tag, чрез JavaScript или подобен начин, например като качите на стария си хостинг index.html файл със следното съдържание:

<meta http-equiv=Refresh content="0; URL=http://example.com/">

След това сменете неймсървърите на домейна с тези, посочени в email-а, получен при активирането на хостинга. По този начин веднага след като завършите преместването, всички ваши посетители ще виждат сайта на новия сървър и няма да има изгубени данни. Пощата на домейна известно време може да пристига и при стария ви хостинг доставчик, за това е препоръчително да я проверявате и на двете места.

При този метод на преместване има момент, в който посетителите нямат достъп до сайта ви, но той е само докато извършвате второто преместване и освен ако не става дума за много голями бази данни или сайтове, вероятно този период няма да надвишава 15-20 минути.

Друг вариант е да заключите базата данни само за четене на старото място. Тоест само SELECT заявки да се позволени. Тук може да прочетете пълно ръководство за преместване на хостинг на сайт. Това ръководство е написано от хостинг компания Jump.BG и описва преместването при тях, но то е аналогично с всяко едно преместване. Ние лично използване техните услуги и ги препоръчваме.

бутон за социални мрежи

Публикувано в Ремонти. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *