Ефективно отопление през зимата без парно

Искрете да вземете в свои ръце отоплението на Вашия дом? Писнало ви е от парното отопление на топлофикация? Вариантите са доста, трябва само да ги потърсите!

отопление през зимата

Благодат – така хората наричаха преди години централното отопление, особено тези, които живееха в градове, където няма такова. Днес обаче надали някой би казал това, особено ползващите общественото парно.

Високата сметка – неразгадаем ребус, липсата на отопление, защото съседът от 2-рия етаж дължи пари на местната топлофикация или решението ѝ вие да погасите задълженията му са само част от безумията, сриващи всякакво усещане за комфорт от топлината вкъщи.

Ако ви е писнало от всичко това, но се притеснявате, че сте закъснели за къртене и ремонти, ние събрахме най-бързите решения за подмяна на обществената парно услуга.

С минимални усилия

Най-голям избор на отоплителни алтернативи има сред електроуредите. Предимствата им са доста – загряват бързо, мобилни са, купуваш ги и можеш да ги ползваш веднага.

Маслените радиатори са подходящи за основно отопление на едно помещение. Te се предлагат в различни размери и мощности. Цените около 100 лв. преобладават, но има и за над 200 лв. За малко повече пари (средно 20%) някои марки имат съчетание на маслени радиатори с вграден вентилатор.

Вентилаторните, халогенните и кварцовите печки, които са сред най-евтините отоплителни уреди, стават за бързо локално загряване, но не и за основно отопление.

Вентилаторните печки (т.нар. духалки) са между 15 и 115 лв., но ефектът от тях вероятно ще е подобен независимо от цената им. Разходът им на енергия също почти не се различава – максималната им мощност обикновено е 2000 W (2 kW). За около 50 лв. може да си купите халогенна или кварцова печка (с реотани), които обаче са по-слаби от духалките.

Мобилните конвектори също са лесен вариант. Цената им е средно 40–60 лв., но само по-мощните от тях (поне 2000W) ще могат да поддържат нормална температура, и то ако работят непрекъснато.

Газовата печка също не изисква усилия. Тя обикновено работи с бутилка за пропан-бутан, каквато може да купите и да зареждате дори на бензиностанциите. Предимството на тези печки е, че загряват бързо и имат голяма мощност. Могат да поддържат над 4000 W, което ги прави дори опасни в малки помещения. По-голям проблем обаче е, че уредът отделя изпарения и помещението трябва често да се проветрява, за да не мирише на газ. Цените на газовите уреди започват от 150 лв.

С малко повече усилия

Малко повече време и допълнителни разходи за монтаж трябват за фиксираните конвектори и климатиците. Разликата в начина, по който те работят, е че конвекторът засмуква студения въздух от стаята и го загрява, а климатиците вземат този въздух отвън.

При конвектора нагласяте термостата на определена степен или температура. Когато я достигне, конвекторът изключва сам, а след това поддържа температурата, като се включва от време на време. Така уредът работи по-малко от времето, в което действително е топло.

При климатика, който действа на същия принцип, има и един плюс – мощността, която той произвежда под формата на топлина, е в пъти по-голяма от мощността, която самият той консумира, докато работи. Например климатик, който топли за 3200 W, може да консумира 750 W на час.

Съществена е и разликата в цените. Конвекторите са в диапазона 100–300 лв., отново според мощността и марката. Според консултант от верига магазини за техника, с когото разговаряхме, фиксираните конвектори са по-ефективни от мобилните, защото имат по-стабилни нагреватели и по-добра технология за обръщане на въздуха.

Подходящи за основно отопление са инверторните климатици, които струват около и над 1000 лв. Има и значително по-евтини, но те няма да ви свършат работа през зимата. Става въпрос за климатиците с т.нар. сплит система, които подобно на духалките стават за преходните сезони.

Какъв климатик е подходящ за вашия хол, е трудно да определите сами. От значение са както обемът на стаята, така и неговата топлоизолация, изложението, вътрешни и външни стени. В зависимост от всичко това техниците, които ще инсталират новата придобивка, преценяват къде точно ще е място й.

Монтажът на конвекторите е около 80 лв., а на климатиците – около 200 лв., но варира според това колко деликатен ще е (ако например има тръби и кабели в стената), какво ще е разстоянието между външното и вътрешното тяло и т.н.

Чрез лъчистото отопление също може да поддържате приятна температура в дома си. Технологията произвежда инфрачервена топлина. Уредите загряват предметите около себе си, както слънцето напича пясъка през лятото. След това самите предмети започват да излъчват топлина. Обикновено лъчистото отопление се продава под формата на панели, в които са вградени нагревателни кабели. По-трудоемкият и скъп вариант е да ги вградите в стените или пода, но това е равносилно на ремонт вкъщи.

Бързото решение тук е да се свържете с дистрибуторски фирми, които осигуряват изчисления, доставка и монтаж на уредите. По магазините няма да успеете да свършите всичко това. Необходимата мощност и правилното позициониране на уреда се преценява от експертите на фирмата за всяко помещение.

По думите на представител на фирма "Требъл", която предлага лъчисти панели, около 2 kW биха били достатъчни за отопление на помещение от 20 квадрата.

Някои вариации на лъчистото отопление са по-икономични, т.е. като климатиците, които произвеждат повече топлина с по-малка консумация на електроенергия. Красимир Карналов, управител на фирма "Инфрасуис", обясни, че за отопление на спалня, на която е извършено саниране с предлаганите от тях уреди би бил достатъчен и панел от 530 W.

За ентусиасти

За да се отоплявате на въглища, брикети или дърва, може и да не зидате камина, но ви трябват три неща: действащ комин, склад за твърдото гориво и ентусиазъм да се разхождате нагоре-надолу с тежки кофи. И трите може да бъдат проблем във високоетажните блокове.

Иначе по магазините се продават печки, които работят с твърди горива, без да са вградени в стената. Такива са класическата печка “Чудо” за 90 лв. и модерните имитации на камини за 200–400 лв.

За отопляване на помещение (от 20 квадрата например) за цялата зима ще ви трябват поне 10 кубика дърва. В брикети това означава около 600 кг на месец.


ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ:

  • Няма смисъл да поемете в търсене на варианти за отопление, без да сте изчислили обема на помещението. Ако таваните ви са стандартно високи (2.50–2.60 м), е достатъчно да знаете само квадратурата.
  • Информация за изложението и изолацията на помещенията никога не е излишна на този, с когото се консултирате.
  • За основно отопление на стая от 20 квадрата обикновено е нужна отоплителна мощност от поне 2500 W.
  • Най-много енергия уредът изразходва при стартирането и достигането на желаната температура. Затова е и най-икономично термостатът да не се мести често.
  • Когато настройваме термостатите на 22–23 градуса, разглезваме организма си и ставаме по-податливи на настинки и вируси. Според кампания на френското министерство на енергетиката и околната среда, добра температура за дома е 19 градуса през деня и 17 през нощта.

Припомняме, че всички дадени решения са бързи, но не са най-добрите възможни в дългосрочен план.

бутони към социални мрежи

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *