Проблеми с вратите в жилището

Вратите в нашето жилище трябва да изпълняват своите функции безупречно. Това може да се постигне лесно, стига да са изработени от качествен и сух дървен материал.

В миналото много известни са били така наречените прагове на вратите. Макар и отпаднали днес те са били голяма и доста добра защита срещу течението в жилището.

Проблемите с вратите може да са много. Те трябва да се почистват, боядисват и ремонтират редовно, тъй като са основната ни защита от ниските температури и вятър. Ето някои от най-често срещаните проблеми:

Врати

  • Вратата скърца - При този проблем самата врата се повдига нагоре с дръжката на тесла или друг инструмент, след това се намазват пантите с масло. Вратата се задвижва няколко пъти наляво-надясно, докато смазката се разпредели. Така проблемът е решен, остава вратата само да се спусне до нормалното и положение.
  • Вратата дращи по пода - Решението е следното - върху тънка дъсчица се прилепя една шкурка. Препоръчително е да е по-едра. Мушва се под вратата, като с няколко движения се изглажда долния и ръб.
  • Вратата се е издула - Такъв проблем е на лице, когато стаята или помещението са влажни. Решението е временно, на лице е и риск да се получат по-големи пролуки и вратата да започне да зее. Вратата и подът се рендосват съвсем слабо.
  • Бравата скърца - Този проблем се решава за секунди, като се поставя малко масло върху езичето и резето. Раздвижваме ги заедно, за да се разпредели равномерно. Може да се намаже и ключът.

Трябва да обърнем внимание на материала, от който са изработени вратите. Не е за пренебрегване и техният цвят. Материалите на пазара вече са многообразни, но за препоръчване са дървените. Може да изберете такива с орнаменти.

На пазара днес има много модерни решения. Вратите могат да бъдат LDF, MDF, HDF. Последният е от най-висок клас, най-ефективен, но на най-висока цена. Използва се само за високо качествени продукти. Най-разпространения материал е MDF.

сподели бутон

Публикувано в Ремонти с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *