Рециклиране на скрап

Хората рециклират метали в продължение на стотици години. Днес, повторната употреба на метални отпадъци или скрап осигурява работа на много хора и е от първостепенно значение за околната среда.

Метални отпадъци (Скрап)

Рециклират се три вида метали: цветни, черни и благородни метали.

Цветните метали включват 13 метала, като например мед и алуминий и техните сплави. Медът е идеалният материал за рециклиране. Той е ценен и се почиства лесно. Алуминият е много популярен вид скрап. Но независимо от това е добре цветните метали да бъдат пестени, както и всички други природни ресурси.

Черните метали съдържат желязо. Те се рециклират в огромни количества, а процеса на рециклиране е евтин. Чугун се получава, когато металът се нагрява в гореща промишлени печка - доменна пещ. Чугунът съдържа 2-4,5% въглерод. Чугунът е полезен, защото може да се обработва в твърди, тежки предмети или предмети с необикновена форма.

Стоманата е желязо, което съдържа от 0,1 до 1,5% въглерод. Свойствата на стоманата се менят според процентното съдържание на въглерода и на присъстващите освен желязото метали, а също и в зависимост от начина на получаване.

Доменната пещ може да бъде опростена, като скраптта се затопли преди температурата да стигне до точката на топене. Тези прости пещи се наричат леярни. Преработката и рециклиране на скрап е полезна, защото така металните отпадъците могат да се използват за създаване на нови продукти.

Благородни метали също се рециклират. Сребро и злато се съдържа в стара техника, ренгенови снимки, електронни елементи и др. Само за пример медалите за зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 година съдържали рециклирани благородни метали от дънни платки и електронни компоненти.

бутон за социални мрежи

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *