10 любопитни факта за хлебарките

1. Хлебарките са населявали нашата планета много преди динозаврите. Открити са вкаменелости на хлебарки, които са на повече от 400 милиона години. До днес те почти не са си променили анатомичното устройство. С времето стават все по-устойчиви и приспособими като вид.

Хлебарка

2. Хлебарките издържат на високи нива на радиация без тя изобщо да им повлиява. Могат да живеят спокойно и на 100 пъти по-висока радиация от естествения фон. Затова се предполага, че само те ще оцелеят след евентуална ядрена война.

3. Хлебарките се нуждаят от влага и топлина. Хлебарките могат да живеят без храна дълго, но не и без вода. Затова при борба с тях трябва да се стремим на намалим местата в нашите домове, където се задържа влага.

4. Хлебарките ядат почти всичко, включително отпадъци, умрели животни и насекоми, кожа, кабели, фармацевтични вещества и други химикали. При липса на храна хлебарките прибягват до канибализъм. Те лесно стават резистентни към различните видове отрови, затова при борбата с хлебарки се редуват различни препарати между отделните дезинсекции.

5. Хлебарките обичат на тъмно и се показват само когато вече са станали твърде много и не могат да се поберат в скривалищата си. Така че ако видите една хлебарка, това означава, че вече са достигнали критична бройка и е крайно време да започнете борба срещи тях.

6. Борбата с хлебарките се усложнява от това, че те постоянно прииждат от съседски апартаменти, мазета и тераси. Ако вие се борите с хлебарките, а комшиите ви не, тогава трудно ще се справите с тях. Като цяло борбата с хлебарките е постоянен, а не еднократен процес. Трябва системно да се прави профилактика.

7. Екскрементите на хлебарките са прозрачни и могат да бъдат намерени върху на пръв поглед чисти чинии и чаши или оставена на открито храна. Те пренасят над 40 вида опасни за хората заболявания, като: салмонела, дизентерия, хепатит, гастроентириткоремен тиф и полиомиелит.

8. Женската хлебарка може да възпроизведе над 240 малки хлебарки. Тя снася яйца, които се излюпват за 20-30 дни в зависимост от влагата и температурата на околната среда. Женската хлебарка няма нужда от мъжки, за да продължи вида, но в такъв случай може да възпроизвежда само женски хлебарки.

9. Хлебарките биват над 4000 вида. Най-разпространени обаче са само два вида - черната и кафявата хлебарка. Черните хлебарки (Blatta orientalis) произхождат от Северна Америка и са разпространени по целия свят. Предпочитат по-ниските етажи, мазета, канали и влажни места. Мъжките са с големина 25 мм, а женските достигат 32 мм. Живеят около 180 дни.

Кафява хлебарка (Blattella germanica) е една от най-дребните видове хлебарки и най-разпространена в България. Среща се най-често в сгради с централно отопление, както и помещения, в които се държи храна. Възрастните достигат големина 15 мм. Силно са зависими от влагата и топлината. Живеят от три месеца до една година.

10. Почти всички хлебарки могат да летят, но просто не го правят :)

социални мрежи

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *