Visaton Starlet – качествени тонколони

Здравейте,

Казвам се Васил Тошков, фен съм на качествената музика и в тази статия ще Ви опиша как сам си направих качествени домашни тонколони по готов проект с името Starlet на германската фирма Visaton. Общият бюджет на проекта е към 600-700 лева, което е нищо за звук от този клас.

Разбира се, за тези пари в магазина могат да се купят различни видове "купешки" произведения на изкуството, но качеството въобще не може да се сравнява. По-нататък ще разберете какво трябва да има в едно истинско озвучително тяло (ОТ) и как трябва да е конструирано то.

Малко предистория - това ми е втория проект на ОТ. Правих опит да оправя едни китайски тонколони, които си купих готови - резултатът е почти нулев. След смяна на филтри + високочестотни говорители, постигнах минимален напредък в звученето в сравнение с инвестицията.

Изчетох 3 книги от доброто старо време (книги на тази тематика вече няма), четох и по българските форуми. Научих много неща, най-важните от които ще се опитам да споделя с Вас в тази статия. Исках сам да изградя проект и да го реализирам, но накрая се отказах и заложих на готов такъв.

Защо? Трудно е да го обясня, но ще се опитам. Може с компютър да симулираш ракета и да я приземиш на Марс, но не можеш да симулираш ОТ и да прецениш как ще свири. Факт! В същност можеш, но резултатът ще е много далеч от истината. Всичко става на база тестове и много, много изчисления.

Някои хора с много опит в конструирането на озвучителни тела имат слух, с който могат да настроят една тонколона и да определят най-подходящия филтър за нея. Е, аз не мога, не познавам и лично хора, които да могат. Така че ми остава само варианта да използвам готов проект.

Visaton Starlet са три лентови ОТ. Личният ми съвет е ако за първи път конструирате колони, да направите двулентови такива. Филтрите са в пъти по-лесни за изчисляване и реализация от трилентовите такива. Даже някои колеги казват, че двулентовите ОТ са по-качествени от трилентовите. С това аз не мога да се съглася. Със сигурност трите ленти дават повече мощ.

Ще опиша изграждането на проекта по стъпки в реда, в който би-трябвало да се движи проекта.

1. Избор на драйвери (говорители)

Най-важното в едно ОТ са говорителите. Спрямо говорителя се прави кутията за него. Всеки говорител, за да постигне звуковите си качества, се нуждае от точно определен обем и конструкция. На мен са ми известни следните типове конструкции: затворен обем, фазоинвертор, пасивна мембрана и TL конструкция. За конструкцията в следващата точка.

Говорителите трябва да са качествени и да свирят колкото се може по-линейно в спектъра, за който са предназначени. Говорителите в моята конструкция са W200S, W100S и DT94, съответно за ниско честотен, средно честотен и високо честотен. В сайта на производителя Visaton може да се проверят всички техни спецификации.

Следват снимки на говорителите за проекта:

Не всеки два или три говорителя могат да свирят заедно. Те трябва "да се харесват". Най-малкото честотите, в които свирят, трябва да се припокриват. Трябва и да са с еднаква или близка чувствителност. Затова не може да сложите говорители за професионално озвучаване или от Car Audio в домашна система.

Въобще, не трябва да се смесват трите вида предназначения. Едни домашни тонколони не могат да озвучат един клуб, примерно и ще изгорят при претоварване. Обратното - ОТ за професионално озвучаване биха звучали ужасно в домашни условия, защото не могат "да се разгърнат". За Car Audio няма да говорим - там качеството е от най-малко значение.

2. Избор на конструкция

Всеки вид конструкция си има своите методи за изчисляване. Visaton Starlet е конструкция с фазоинвертор. Това не е най-добрият избор, но е най-лесният за реализация. Не може просто да сложим един говорител в кутия. Просто няма да се случи нищо. Някои дори "на око" си слагат и някакъв фазоинвертор. Резултатът е, че си заглушават база, вместо да го увеличат.

Най-сложното в този проект според мен са кутиите. Тъй като не съм дърводелец, реших да се доверя на професионалист, който да ми ги изработи. Обърнах се към мой стар приятел - Тодор Фроликов, дърводелец в Кухни.БГ, с който ме запозна Станислав Тодоров от Хамали.БГ. Тодор имаше нужния опит в конструирането на кутии за ОТ, въпреки че се занимаваше предимно с кухни. Получиха се много добре и с чиста съвест препоръчвам дърводелските му услуги.

Ето малко снимки на кутиите в суров вид:

3. Разделителни филтри

Разделителните филтри са най-сложното нещо за изчисляване в една тонколона. Направата им е също сложна. В случая фирмата Visaton предлагат готово решение за филтри за проекта Starlet. Излиза скъпо, а качеството на елементите, от които са направени филтрите според мен е ниско. Аз реших по схемата сам да си изработя разделителните филтри.

Не променям схемата, просто използвам по-качествени елементи. Руски кондензатори (МБГО) вместо електролитни такива. Бубини с въздушно ядро, вместо такива с феритно или желязно. И безиндуктивни резистори вместо керамични такива. Филтърът е сърцето на едно ОТ и той трябва да работи безупречно.

Тъй като руски кондензатори от типа МБГО и МГБП е трудно да се намерят, може да се използват и такива от полипропилен (MKP). Много тестове и проучвания доказват, че руските кондензатори бият като качество дори повечето си аналози в по-високите класове. Свирят по-добре от някои безбожно скъпи аудиофилски кондери.

Следват снимки на моята версия на разделителните филтри с качествени елементи:

4. Сглобяване на всичко

Кутиите трябва да са достатъчно дебели и масивни. За предпочитане е да са от материал МДФ. При мен избрахме ПДЧ, защото моя човек нямаше машини за работа с МДФ. Плоскостите трябва да са здраво залепени и съвършено уплътнени. При мен използваме и видии, което естетически загрозява, но пък става адски здраво.

Вътрешните ръбове е добре да не са прави. Колкото са по-заоблени кутиите отвътре, толкова по-гладка честотна характеристика се постига. Минах със силикон, поглъщащ вибрациите ръбовете отвътре, което от една страна ги заобля, от друга ги уплътнява допълнително. Говорителите също са уплътнени спрямо кутиите.

Ватата е най-добре да се залепи по стените. Трябваше да събера по три пакета вата в кутия, което беше сложна задача. На някои страни се получиха по два слоя, но успях да закача всичко по стените. Това чувствително намаля вибрациите на кутията и подобрява ниските честоти. Важно е зад фазоинвертора да няма вата, която да пречи на работата му!

Следват снимки на тапицирането с вата от вътрешната страна на ОТ:

В сайта на Steady Group може да се поръча целия кит, необходим за направата на тези колони без кутиите. Има и още много разновидности на качествени ОТ. За мен от достъпния клас говорителите на Visaton свирят най-качествено спрямо цена. Фен съм на марката, защото и преди съм чувал техни говорители и тонколни.

Аз избрах по-евтини фазоинвертори със същите размери, които намерих. Използвах различни терминали за свързване от оригиналните. Направих си сам и разделителните филтри Така целия кит ми излезе малко по-евтино, но за сметка на това вярвам, че съм си направил по-качествени филтри.

Една много груба равносметка за цената:

 • Бобини и кондензатори за филтри: 60 лв.
 • MOX резистори Visaton: 4 х 2.2 лв. = 8.8 лв.
 • Феритни пръчки: 2 х 2 лв. = 4 лв.
 • Баси Visaton W200S: 2 х 85.9 лв. ~= 172 лв.
 • Среди Visaton W100S: 2 х 44.4 лв. ~= 89 лв.
 • Високи Visaton DT94: 2 х 41 лв. = 82 лв.
 • Доставка на говорители: 24 лв.
 • Обеми Visaton AK 1013: 2 х 12.5 лв. = 25 лв.
 • Синтетична вата Visaton: 6 х 6.5 лв. = 39 лв.
 • Фазоинвертори: 2 х 2 лв. = 4 лв.
 • Терминали: 2 х 3 лв. = 6 лв.
 • Лепило Henkel Wood Express: 13 лв.
 • Силикон за уплътнение: 3 лв.
 • Лепило Bison Universal: 4 лв.
 • Доставка на кутии: 12 лева.
 • Двойно залепващо тиксо: 2 х 2.5 лв. = 5 лв.

Всичко без кутиите: 550.80 лева.

Снимки от завършването на проекта:

Няколко думи за тонколоните от магазина. Според мен в днешно време няма качествени озвучителни тела в популярните вериги магазини. Разглеждал съм и съм чул много модели. Всички са под всякаква критика. Изработени са от прекалено тънко дърво с цел икономии, филтрите им са с некачествени елементи, самите говорители не са качествени.

Едно правило: Никога не си купувайте ОТ от фирма, която произвежда също и тостери, климатици, сешоари и такива неща. Виждал съм трилентови колони Pioneer с филтър само от два електролитни кондензатора. Cerwin Vega вместо вата слагат дунапрен. Ако не можете да си направите сами всичко, по-добре потърсете от старите руски колони Радиотехника, Амфитон и Вега.

бутон за споделяне

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , . Постоянна връзка.

20 отговора към Visaton Starlet – качествени тонколони

 1. Viktor каза:

  Добре де искам да те попитам,харесал съм си едни колони искам твоя съвет http://www.audioarte-bg.com/index.php?products&gid=1&tid=47&pid=264 как ти се струва заслужава ли си.Като се има в предвид,че на мен не ми се занимава да си правя колони,а и не знам дали ще се справя.Просто искам твоето мнение,благодаря ти предварително.
  Поздрави:Виктор ;)

 2. Васил Тошков каза:

  На външен вид и по описание всичко ми изглежда повече от добре, но трябва да ги чуеш задължително! Всеки си има вкус и предпочитания. Зависи какво ще слушаш на тях.

  С тази хорна аз лично се съмнявам да вдигнат до 23kHz, но това не означава, че е невъзможно. За басовите говорители също трябва да се чуе дали падат до 34Hz. За 5 инча говорителчета ще е трудно.

  Друго, което ме притеснява, е че честотата на срез е на 1900Hz, а при тази честота човешкото ухо е сравнително чувствително и според мен трябва да се реже над 2500Hz, но това зависи от говорителите.

  Това са мои разсъждения без да съм чул колоните, така че може да са много грешни :) Чуй ги!

 3. Тодор Пенчев каза:

  Здравей. Може ли да ми пратиш схемата за за разделителните филтри. Благодаря предварително.

 4. Димитър Апостолов каза:

  Искам да те попитам за мнение.Харесал съм си една уредба,но не разбирам от такива неща!
  http://www.technomarket.bg/products/09028073/sony-mhc-rg595
  Мерак ми е да си направя като твойте колони,но немога по простата причина,че съм на 13.Искам да те попитам също и какво означава „RMS“ защото виждам по характеристиките на уредбите да пише примерно:“ Изходна мощност 300W RMS“ или „2x150W+150W RMS SUBWOOFER“.Каква е разликата между „W“ и „W RMS“.Мерси предварително!

 5. Васил Тошков каза:

  @Тодор – Схемата на филтрите, както и други технически подробности за колоните има на адрес:
  http://www.visaton.com/en/bauvorschlaege/3_wege/starlet/construction.html

  @Димитър – Чувал съм я тази система в един приятел и мога да те уверя, че свири ужасно! Само глух бас, никакви високи.

  За тези пари те съветвам да си вземеш един от старите японски усилватели, примерно Denon, Onkyo, Technics и т.н. + Някакви немски колони втора употреба. Гарантирам ти, че получиш и по-силен и по-качествен звук.

  Аз следя за подобен род техника от тези сайтове:
  http://www.ljclub.net
  http://www.usilvateli.com
  http://www.audio-bg.org

 6. Васил Тошков каза:

  Виж в LJClub колоните „Quadral Merin MKII“ и пак си помисли за китайско SONY :) 160 лева + още толкова за усилвател и за 320 лева ща имаш система.

 7. Димитър Апостолов каза:

  Ами тогава до 500лв ми дайте някакви предложения и линкове, но не искам 2-ръка! Искам чисто ново. 2-ра ръка може да е прецакано нещо и затова предпочитам ново!

 8. Тодор Пенчев каза:

  Привет.Не съм толкова компетентен по тема електроника.Ако може да ми дадеш списък с елементите и техните характеристки използвани за ФИЛТРИТЕ…Имам предвид за резисторите кондензатори бобини и т.н.Параметри на използваните елементи ….Благодаря предварително очаквам отговора ти.

 9. Мирослав Борисов каза:

  Хубав проект, браво за старанието, но имам леки резерви към избора на високочестотния високоговорител. :)
  П.С.
  „Aми тoгaвa дo 500лв ми дaйтe няĸaĸви пpeдлoжeния и линĸoвe, нo нe иcĸaм 2-pъĸa! Иcĸaм чиcтo нoвo. 2-pa pъĸa мoжe дa e пpeцaĸaнo нeщo и зaтoвa пpeдпoчитaм нoвo!“ – Затова технополис ще процъфтява :) понеже „новото си е ново“ , което е пълна глупост от гледна точка и на качество, което е под нулата, но и от гледна точка на това, че техника 84-та година свири без грешка все още, а ново ДВД изкарва средно 3 години : )))))

 10. TED каза:

  Здравейте.Прочетох статията с интерес и поздравявам човекът, който си е дал зор да я напише. Истина е , че днес младите(не всички) си искат нещо, което да изглежда като разработка на NASA .Не върви…някък си ,последната хипер-дупер-мега-турбо-гъзарска чалга да се слуша на ретро усилвател и колони от времето на дядо ми,нали?За информация само/ В момента ,се връща модата на ламповите усилватели, които са предпочитани от аудиофилите(това са хората, които държат най-много на качеството на звука и дават хиляди долари за системи, които са ретро, но качествени..може би са глупаци!?) Съветвам младите(ако ме чуят) да не бягат от по-старичките системи, защото те са за предпочитане….Или смятат, че инженерите, които са развивали тогава тази техника, са били по-глупави от сегашните…напротив-били са идеалисти, което ги прави по-качествени.Със здраве…

 11. Людмил Ванев каза:

  Здравей Васил
  Страшно много ми хареса статията която си написал.
  Аз в момента съм на тава подобна позиция ,че съм на кръстопът.Дали да си взема нови от магазина или да си направя.
  Лошото е ,че проблемитеми са 2 в магазините нащата които наистина съм харесал са на „Клипш“ и „Дали“ сега хубави колони са но (както винаги има „но“) са ми малко по скъпи отколкото мога да си позволя на този етап, защото си купих скоро апартамен и дори не съм го обзавел целия та по въпроса проблема при мен е ,че аз искам 5.1 фен съм на домашното кино няма да го крия обичам и стереото разбира се но основен приоритет е 5.1 към което основните 2 фронтални колони да са достатъчно качествени за да могат да свирят и стерео добре ,
  Та проблемите които ми излизат на прима виста са следните
  1- Кутиите – лошото е ,че искам да изглеждат добре, имам предвид да се вържат с един модерен но не много скъп интериор (не съм някакъв богатаж) и
  2-ро е че трябва да са 5 бройки което е малък проблем при направата на самите кутии.

  въпросите са ми
  1 Дали има хора които да изработят кутиите или поне да ме насочат към хора които ?го правят
  2 дали филтрите са готови имам предвид мога да си ги вържа ако обаче са готови бубините и т/н защото бубини немога да навивам
  и ще се радвам ако се навия на този вариянт с направата да имам някакъв контакт с теб за тук там някакжо инфо за тези неща пък обещавам ще почерпя .

 12. Крстиан каза:

  Аз искам да попитам за книгите ,които каза, че си прочел,каде мога да ги намеря и как с казват?благодаря предварително!

 13. Аудиоидиот - Петър каза:

  Чудесен проект , и добре реализиран , за което поздравления !
  Имам само една забележка !
  Основно правило е икога да не се използват винтове за монтаж на кутиите на тонколони , дори най евтините са изцяло лепени !

 14. Илиан Илиев каза:

  Здравей, Майстор Тошко. А мислил ли си върху варианта да направиш един такъв комлект срещу заплащане? Да ти кажа честно, ти ме запали много яко по тези колони и съм склонен да се разделя с определена сума за подобно творение, тъй като изпитвам огромна липса на свободно време. Още повече, че и аз съм на мнение че по магазините трудно се намират ОТ отговарящи на парите които им се искат. А на всичкото отгоре В България са и бая по- скъпи от западна Европа. Та ако предложението ми не ти се струва много нахално е-мейла ми е: ilian_eliseeff@yahoo.com

 15. Milen Rusev каза:

  Искам да те попитам можеш ли, да ми дадеш линк да си поръчам от тази Синтетична вата.Благодаря

 16. Владислав Маджаров каза:

  Здравей! Много ми хареса изпълнението, сигурен съм, че звучат перфектно. Ако пък им сложиш и една решетка отпред, за по-голяма естетика, равни няма да имат. А да те питам, ПДЧ-то с каква дебелина е и според теб има ли нужда от допълнително оребряване?

 17. Pingback: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

 18. Здравейте, бихте ли ми казали външните размери на кутиите?
  Благодаря предварително.

 19. 18w4531g00 каза:

  За нискбюджетен проект Визатон са подходящи, въпреки, че според мен са доста скъпи за това, което предлагат ( особено на база предложения от Tangband, Omnes Audio и Silver Flute ). Не си сложил никакви оребрения в кутията, това е грешка. Не знам честотата на срез между средночестотния и вч, но аз бих ги поставил максимално близо един до друг. Резисторите на снимката са MOX на визатон, не са безиндуктивни, въпреки, че ги маркетират като такива :) Хубаво е, че не си взел от кондензаторите на Визатон, скъпи, изтъняват звука и правят вокалите зърнисти, имал съм счупвания на крачета едва след 3-4 запоявания…Бобините са монтирани с метални винтове, така индуктивността и по-висока и това също е грешка, монтирай ги със свински опашки и гледай намотките да сочат в различни посоки ( X, Y, Z ), така не е много добре както са поставени. Интерференция на магнитните полета на две бобини от 0.6mH започва да се проявява при разстояние от около 25см.
  Усилията винаги се възнаграждават, добре си се справил като цяло и си пропуснал етапа с разочарованието от готови ОТ, които често не оправдават очакванията към тях.

 20. Атанас каза:

  Здравейте, адмирации към положеният труд. Ако ми позволите, бих споделил нещо. За качествено озвучително тяло, от съществено значение е да няма метал около говорителите, т.е. да няма винтове и други крепежни елементи. Дебели плоскости и залепени със здраво лепило за дърво, а отвътре подсилено с дървени летви, също залепени с лепило за дърво.
  Решили сте да ги изработите с крепежни елементи. Е ми тези дърводелци, да бяха направили фрезинг за главите, а след това с дървен кит да се запълнят дупките и като се зашкури, за да стане равно, след боядисване, щяха да станат прекрасни и нищо нямаше да личи. Отделно на фронтовият панел ръбовете или трябваше да са със скос, или заоблени. При качествените озвучителни тела е недопустимо остри ръбове. Няма да обяснявам защо… поздрави, със здраве да си ги слушате.
  п.п. Мен също ме сърбят ръцете да си направя фронтови говорители, но нямам нужните инструменти. Последният път като ходих на лазерно рязане си оставиха ръцете, лъвчетата им недни…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *