Visaton Starlet – качествени тонколони

Здравейте,

Казвам се Васил Тошков, фен съм на качествената музика и в тази статия ще Ви опиша как сам си направих качествени домашни тонколони по готов проект с името Starlet на германската фирма Visaton. Общият бюджет на проекта е към 600-700 лева, което е нищо за звук от този клас.

Разбира се, за тези пари в магазина могат да се купят различни видове "купешки" произведения на изкуството, но качеството въобще не може да се сравнява. По-нататък ще разберете какво трябва да има в едно истинско озвучително тяло (ОТ) и как трябва да е конструирано то.

Малко предистория - това ми е втория проект на ОТ. Правих опит да оправя едни китайски тонколони, които си купих готови - резултатът е почти нулев. След смяна на филтри + високочестотни говорители, постигнах минимален напредък в звученето в сравнение с инвестицията.

Изчетох 3 книги от доброто старо време (книги на тази тематика вече няма), четох и по българските форуми. Научих много неща, най-важните от които ще се опитам да споделя с Вас в тази статия. Исках сам да изградя проект и да го реализирам, но накрая се отказах и заложих на готов такъв.

Защо? Трудно е да го обясня, но ще се опитам. Може с компютър да симулираш ракета и да я приземиш на Марс, но не можеш да симулираш ОТ и да прецениш как ще свири. Факт! В същност можеш, но резултатът ще е много далеч от истината. Всичко става на база тестове и много, много изчисления.

Някои хора с много опит в конструирането на озвучителни тела имат слух, с който могат да настроят една тонколона и да определят най-подходящия филтър за нея. Е, аз не мога, не познавам и лично хора, които да могат. Така че ми остава само варианта да използвам готов проект.

Visaton Starlet са три лентови ОТ. Личният ми съвет е ако за първи път конструирате колони, да направите двулентови такива. Филтрите са в пъти по-лесни за изчисляване и реализация от трилентовите такива. Даже някои колеги казват, че двулентовите ОТ са по-качествени от трилентовите. С това аз не мога да се съглася. Със сигурност трите ленти дават повече мощ.

Ще опиша изграждането на проекта по стъпки в реда, в който би-трябвало да се движи проекта.

1. Избор на драйвери (говорители)

Най-важното в едно ОТ са говорителите. Спрямо говорителя се прави кутията за него. Всеки говорител, за да постигне звуковите си качества, се нуждае от точно определен обем и конструкция. На мен са ми известни следните типове конструкции: затворен обем, фазоинвертор, пасивна мембрана и TL конструкция. За конструкцията в следващата точка.

Говорителите трябва да са качествени и да свирят колкото се може по-линейно в спектъра, за който са предназначени. Говорителите в моята конструкция са W200S, W100S и DT94, съответно за ниско честотен, средно честотен и високо честотен. В сайта на производителя Visaton може да се проверят всички техни спецификации.

Следват снимки на говорителите за проекта:

Не всеки два или три говорителя могат да свирят заедно. Те трябва "да се харесват". Най-малкото честотите, в които свирят, трябва да се припокриват. Трябва и да са с еднаква или близка чувствителност. Затова не може да сложите говорители за професионално озвучаване или от Car Audio в домашна система.

Въобще, не трябва да се смесват трите вида предназначения. Едни домашни тонколони не могат да озвучат един клуб, примерно и ще изгорят при претоварване. Обратното - ОТ за професионално озвучаване биха звучали ужасно в домашни условия, защото не могат "да се разгърнат". За Car Audio няма да говорим - там качеството е от най-малко значение.

2. Избор на конструкция

Всеки вид конструкция си има своите методи за изчисляване. Visaton Starlet е конструкция с фазоинвертор. Това не е най-добрият избор, но е най-лесният за реализация. Не може просто да сложим един говорител в кутия. Просто няма да се случи нищо. Някои дори "на око" си слагат и някакъв фазоинвертор. Резултатът е, че си заглушават база, вместо да го увеличат.

Най-сложното в този проект според мен са кутиите. Тъй като не съм дърводелец, реших да се доверя на професионалист, който да ми ги изработи. Обърнах се към мой стар приятел - Тодор Фроликов, дърводелец в Кухни.БГ, с който ме запозна Станислав Тодоров от Хамали.БГ. Тодор имаше нужния опит в конструирането на кутии за ОТ, въпреки че се занимаваше предимно с кухни. Получиха се много добре и с чиста съвест препоръчвам дърводелските му услуги.

Ето малко снимки на кутиите в суров вид:

3. Разделителни филтри

Разделителните филтри са най-сложното нещо за изчисляване в една тонколона. Направата им е също сложна. В случая фирмата Visaton предлагат готово решение за филтри за проекта Starlet. Излиза скъпо, а качеството на елементите, от които са направени филтрите според мен е ниско. Аз реших по схемата сам да си изработя разделителните филтри.

Не променям схемата, просто използвам по-качествени елементи. Руски кондензатори (МБГО) вместо електролитни такива. Бубини с въздушно ядро, вместо такива с феритно или желязно. И безиндуктивни резистори вместо керамични такива. Филтърът е сърцето на едно ОТ и той трябва да работи безупречно.

Тъй като руски кондензатори от типа МБГО и МГБП е трудно да се намерят, може да се използват и такива от полипропилен (MKP). Много тестове и проучвания доказват, че руските кондензатори бият като качество дори повечето си аналози в по-високите класове. Свирят по-добре от някои безбожно скъпи аудиофилски кондери.

Следват снимки на моята версия на разделителните филтри с качествени елементи:

4. Сглобяване на всичко

Кутиите трябва да са достатъчно дебели и масивни. За предпочитане е да са от материал МДФ. При мен избрахме ПДЧ, защото моя човек нямаше машини за работа с МДФ. Плоскостите трябва да са здраво залепени и съвършено уплътнени. При мен използваме и видии, което естетически загрозява, но пък става адски здраво.

Вътрешните ръбове е добре да не са прави. Колкото са по-заоблени кутиите отвътре, толкова по-гладка честотна характеристика се постига. Минах със силикон, поглъщащ вибрациите ръбовете отвътре, което от една страна ги заобля, от друга ги уплътнява допълнително. Говорителите също са уплътнени спрямо кутиите.

Ватата е най-добре да се залепи по стените. Трябваше да събера по три пакета вата в кутия, което беше сложна задача. На някои страни се получиха по два слоя, но успях да закача всичко по стените. Това чувствително намаля вибрациите на кутията и подобрява ниските честоти. Важно е зад фазоинвертора да няма вата, която да пречи на работата му!

Следват снимки на тапицирането с вата от вътрешната страна на ОТ:

В сайта на Steady Group може да се поръча целия кит, необходим за направата на тези колони без кутиите. Има и още много разновидности на качествени ОТ. За мен от достъпния клас говорителите на Visaton свирят най-качествено спрямо цена. Фен съм на марката, защото и преди съм чувал техни говорители и тонколни.

Аз избрах по-евтини фазоинвертори със същите размери, които намерих. Използвах различни терминали за свързване от оригиналните. Направих си сам и разделителните филтри Така целия кит ми излезе малко по-евтино, но за сметка на това вярвам, че съм си направил по-качествени филтри.

Една много груба равносметка за цената:

 • Бобини и кондензатори за филтри: 60 лв.
 • MOX резистори Visaton: 4 х 2.2 лв. = 8.8 лв.
 • Феритни пръчки: 2 х 2 лв. = 4 лв.
 • Баси Visaton W200S: 2 х 85.9 лв. ~= 172 лв.
 • Среди Visaton W100S: 2 х 44.4 лв. ~= 89 лв.
 • Високи Visaton DT94: 2 х 41 лв. = 82 лв.
 • Доставка на говорители: 24 лв.
 • Обеми Visaton AK 1013: 2 х 12.5 лв. = 25 лв.
 • Синтетична вата Visaton: 6 х 6.5 лв. = 39 лв.
 • Фазоинвертори: 2 х 2 лв. = 4 лв.
 • Терминали: 2 х 3 лв. = 6 лв.
 • Лепило Henkel Wood Express: 13 лв.
 • Силикон за уплътнение: 3 лв.
 • Лепило Bison Universal: 4 лв.
 • Доставка на кутии: 12 лева.
 • Двойно залепващо тиксо: 2 х 2.5 лв. = 5 лв.

Всичко без кутиите: 550.80 лева.

Снимки от завършването на проекта:

Няколко думи за тонколоните от магазина. Според мен в днешно време няма качествени озвучителни тела в популярните вериги магазини. Разглеждал съм и съм чул много модели. Всички са под всякаква критика. Изработени са от прекалено тънко дърво с цел икономии, филтрите им са с некачествени елементи, самите говорители не са качествени.

Едно правило: Никога не си купувайте ОТ от фирма, която произвежда също и тостери, климатици, сешоари и такива неща. Виждал съм трилентови колони Pioneer с филтър само от два електролитни кондензатора. Cerwin Vega вместо вата слагат дунапрен. Ако не можете да си направите сами всичко, по-добре потърсете от старите руски колони Радиотехника, Амфитон и Вега.

бутон за споделяне

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , . Постоянна връзка.

20 отговора към Visaton Starlet – качествени тонколони

 1. Pingback: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *