Изолиране и уплътняване на прозорци

Студените дни не са толкова далеч и за домашния майстор е време да помисли за изолирането и уплътняването на прозорците в дома. Не са необходими големи ремонти, за да намалите топлинните загуби през студените дни. В тази статия ви представяме малко информация в цифри за проблема и съвети как да го решите с малко усилия.

Най-голямо количество топлина се губи през прозорците и вратите - от 20 - 30% при малките едно- и двуфамилни жилищни сгради до 55- 60% за апартаментите в големи блокове. Тези стойности важат за изправни, добре остъклени и уплътнени прозорци - нещо, което се среща сравнително рядко и на практика топлинните загуби през тях могат още да нарастват!

Как да пестим топлина

Как да пестим топлина

Причината е, че жилищата в малките сгради имат повече външни стени и процентно по- голяма площ към тавана и към мазето със съответстващите и разходи. Същевременно трябва да приемем прозорците и като източник на допълнителна топлина, която прониква със слънчевите лъчи. Проблемът се свежда, от една страна, до увеличаване на топлинния приток, а от друга - до максимално ограничаване на изтичането на топлина.

Приема се, че за нормално естествено осветяване на помещенията площта на прозорците трябва да бъде около една седма от площта на пода. Енергийните загуби през прозорците се дължат на преминаването на топлината през стъклата и рамките и на загуби поради изтичане на въздух през не плътностите.

Понеже самото стъкло е добър проводник на топлина, намаляването на разходите се постига чрез затваряне на въздушен слой между две стъкла. Допълнителни възможности за намаляване на топлинните загуби предлага замяната на обикновеното прозоречно стъкло с двойни или тройни стъкло пакети.

Възможностите на домашния майстор да се прояви са най-големи при уплътняването на прозорците. Първото нещо, което трябва да се направи при настъпване на есенния сезон, е да се огледат прозорците, да се ремонтират или подменят счупените стъкла. Не плътностите между крилата и касата се уплътняват с някои от намиращите се на пазара материали: дунапренови ленти, обли или микро порести каучукови уплътнители и метални ленти.

Практика е, особено в страни с по-студен климат през зимата крилата на прозорците да се облепват с хартиени или други подходящи лепенки, които захващат едновременно крилата и касата. За проветряване се оставя не облепен само един прозорец, а останалите не се отварят през целия отоплителен период. Този метод е доста примитивен, но както повечето прости ремонти е ефикасен.

По-тесните пролуки между строителната конструкция се уплътняват с гипсов разтвор или в по-добрия случай - със специални уплътнителни материали. Не пренебрегвайте и ролята на плътните завеси. Нощно време ги спускайте и се уверете, че са плътно прилегнали до стените. Те не само ще задържат топлия въздух, но и ще спрат студеното лъчение от стъклата.

сподели ме

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *