Ремонти и строителство на комини

При строителство и ремонти на комини трябва да се спазват следните принципи:

- за предпочитане е комините да се строят на вътрешна стена - по този начин те ще се охлаждат по-малко и ще имат по-голяма тяга, а и вътре в сградата ще се отделя допълнително количество топлина;

- най-често комините се групират в блок по няколко - така те се строят и ремонтират по-лесно, заемат по-малко място и топлинните загуби намаляват;

Строителство и ремонти на комини

Строителство и ремонти на комини

- комините не трябва "да дишат", което означава , че всички фуги между тухлите трябва да са добре запълнени с разтвор, а коминът да се измаже гладко както отвън, така и отвътре;

- стените между комините се строят с дебелина 1/2 тухла; толкова трябва да бъде дебела и стената помежду им, когато са няколко един до друг.

- за всеки етаж се предвиждат отделни комини; когато в един комин са свързани две печки от един и същи етаж, отворите на кюнците им трябва да се намират на различна височина - най-малко на 30 см един от друг.

Комините, които се намират близо до билото на покрива, трябва да стърчат поне 40 см над него, а разположените близо до стрехата на покрива - да стърчат над керемидите най-малко 1.4 м. Това се прави, за да се намали тягата на комина от развихрянето на въздуха от покрива. Пак по същата причина е правилно коминът да не се украсява с бетонна шапка със стърчащи встрани первази. Ето защо е хубаво да се отървете от тях при следващи ремонти.

Измазването на комините от вътрешната им страна става като се използва кюнец на печка, който се поставя в отвора и около него се иззиждат тухлите, а свободното пространство се запълва с варов разтвор. След всеки 40-50 см зидария кюнецът се завърта внимателно вляво и вдясно за да се отлепи от разтвора и внимателно се измъква нагоре. Така постепенно кюнецът се изтегля заедно с нарастването на зида.

Комините с по-голямо напречно сечение (например за камина със сечение 20х20 см) се правят с квадратен или правоъгълен отвор, като с мистрия се измазват откъм вътрешната страна. В комина не трябва да се поставят запалителни материали.

бутон за споделяне

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , , , . Постоянна връзка.

5 отговора към Ремонти и строителство на комини

  1. Pingback: Ремонти и почистване на камини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *