Необходими инструменти за ремонти

За да направят каквито и да е поправки или ремонти на мебели, майсторът любител трябва да разполага с някои основни инструменти и приспособления. В противен случай той рискува да не извърши ремонта качествено и да не се постигне очаквания резултат и необходимата здравина.

Затова обзавеждането на домашната работилница трябва да бъде първостепенна задача на всеки, който е решил да се занимава с ремонтиране през свободното си време. Във връзка с това са описани най-необходимите инструменти:

1. Трионът - За ремонтна дейност е необходим най-малко един обикновен трион със средно големи зъби. При работа трионът не бива да се натиска силно, защото се огъва и рязът се изкривява.При работа с трион е необходимо да се спазват някои правила, което е предпоставка за качествена и безопасна работа.

2. Много полезен инструмент за изпълнение на точни рязове с голяма скорост е ръчният електрически циркуляр. Той може да е във вид на самостоятелна машина или допълнително поставени дискови триони към пробивната машина.

3. Рендето служи за заглаждане на вече отрязани парчета и в някои случаи - за тяхното профилиране. За да реже добре едно ренде, ножът му трябва да бъде добре заточен и правилно поставен. Когато се запълни със стружки, то се почиства с клечка, като стружките се избутват внимателно отвън навътре.

4. Длетото се използва при изработване на различни съединения, изсичане на зъби, нутване и др. В зависимост от ремонта се избира и широчината на длетото. При работа с този инструмент, както и при използване на ренде, обработвания детайл трябва да бъде здраво фиксиран, за да бъдат двете ръце свободни.

Инструменти за вашата малка работилница.

Инструменти за вашата малка работилница.

5. Свределът служи за изработване на цилиндрични отвори за поставяне на брави, на болтове, за монтиране на дръжки и др.

6. Пилата е добър помощник при изравняване на малки парчета, при оформяне на криволинейни повърхнини и т.н. Най-подходящи за работа при домашни условия са полукръглите пили. Умората и качеството на работа зависят много и от начина на хващане на пилата: дръжката се държи с дясната ръка, а дланта на лявата се поставя отгоре в предния край на пилата, като пръстите се подгъват и я хващат здраво.

7. Маткапът и дрелката служат да захванат и преведат свредела във въртеливо движение.

8. Циклата представлява стоманена пластина, дебела 1 - 2 мм. Тя се използва за циклене на прави или извити повърхнини и за сваляне на лак или боя от стари мебели. За да работи добре, циклата трябва да е заточена и с правилно обърнати ръбове.При работа циклата се държи леко наклонена напред, с две ръце, по посоката на рязането. Тя се движи под малък ъгъл, спрямо направлението на дървесните влакна и в посока на същите.

9. Крайсмусът се използва за направа на гнезда за панти, които се вкопават в дървесината. Когато при направа на гнездо за панта инструментът се забива, дъската се притиска със стяга на това място, за да не се пукне. В процеса на работа в зависимост от вида на ремонта се налага да се използват и допълнителни инструменти - рулетка, шпакла, обикновен чук, пробой, нивелир, ъгломер, игли, тапицерски чук, ножица, клещи секачи, клещи плоски, четка, отвертка, пергел, шило, нож.

Може да се приеме, че това е достатъчно, за да бъде малката работилница добре комплектувана по отношение на инструменти и домашният майстор да може да се справи с всякакви изненади. Естествено не забравяйте също така дърводелския тезгях и работната маса.

сподели бутон

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

1 отговор към Необходими инструменти за ремонти

  1. Pingback: Безопасна работа при ремонти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *