Ремонти при домакински електроуреди

Броят на възможните повреди при домакинските електроуреди е толкова колкото са и съставните им части (затова тази статия не претендира да бъде изчерпателна). За някои от тези повреди се изисква добра практическа подготовка и специални уреди. Ето защо е добре те да бъдат поправяни от специалист.

Как да ремонтираме електроуреди?

Всеки би могъл спокойно да опита да боядиса прозорците - добре или не чак толкова, от това никой няма да пострада. Неправилно ремонтираният (домакински) електроуред, обаче може да стане много опасен. Дори законите разрешават ремонти само на компетентни и упълномощени лица да работят с електротехнически съоръжения.

Все пак това не е забранена тема за домашния майстор. Съществуват повреди, които с малко знания и умения могат да бъдат отстранявани от него. Необходими са определени инструменти: секачка, клещи-щипци, клещи за премахване изолация, ножче, отверки, фазомер, фенерче, пробна лампа, поялник.

Преди да започне ремонта на електроуреда трябва да се провери наличието на напрежение в контакта, към който той е включен. Често именно това е проблема и няма смисъл да търсите повредата в напълно изправния уред. Проверката се извършва с фазомер.

След като се открие наличие на напрежение в контакта, се проверява захранващия шнур. За целта шнурът се откача от електроуреда и се проверява неговата цялост. Това може да стане или с веригопроверител или с пробна лампа.

Ако шнурът е изправен, се проверява изправността на връзките на жилата на шнура с шифтовете на щепсела чрез оглед. Ако и там всичко е наред, повредата трябва да се търси в останалите части на уреда.

Ако шнурът е прекъснат, той се заменя с друг. Най-често повредите в захранващия шнур са близо до уреда или до щепсела. Може да ремонтирате повредата като отрежете малка част от него и пак се прави проверка.

Ако шнурът е срязан или прекъснат по други причини не се "снажда", трябва да го замените с нов. Ако не се чувствате уверени в това отношение, най-добре потърсете помощта на специалист.

Друга много често срещана повреда е прегарянето на захранващия щепсел. Това е причинено от прегряване на връзката между жилата и щифтовете на щепсела. При замяна на щепсела обърнете внимание на връзката между жилата на шнура и щифтовете на щепсела. Винтовете трябва да се затягат много здраво. Също така трябва добре да почистите жилата.

бутон за сайт

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *