Поставяне на паркет (дюшеме)

Необходими инструменти и материали за ремонта: циркуляр, електрически вертикален трион, дърводелски метър, дърводелски екер (ъгломер), лепило за паркет, молив, чук, дървено трупче, летва.

Как се поставя паркет

С отвесен електрически трион нарежете парчета летвата с дебелина около 5 мм, които ще служат за клинове за фугите край стената, необходими при раздуване на паркета.

Ако ъгълът на стаята не е прав, трябва да отрежете дъската паркет под същия ъгъл. Това става като премерите с екер (ъгломер) и пренесете ъгъла на дъската. Отрязвате с циркуляр.

Следващата стъпка от ремонта е да започнете с подреждане за напасване без да лепите. Сложете вертикално до стената клина за фуга и плътно до него първата дъска.

Дъската за наставяне сглобявате с вече поставената, като издатината на първата влиза в процепа на втората. Изравнете ги добре, като първо поставете дървено трупче, за да не нараните дъската с лекото почукване.

Завършете първия ред, като премерите разстоянието до края и го пренесете върху дъска паркет.

При поставяне на дъските от втория ред ги притиснете така, че езикът на първата да хлътне плътно в прореза. В случай, че имате тръби, които пречат, трябва да отрежете заоблено дъската, за да освободите място за тях. За тази цел използвайте вертикален трион.

Сега започва същинското поставяне на паркета. Намажете с лепило късата страна на дъската за настаняване на първия ред на паркет - този до стената. Втъкнете я в първата и с чука и дървеното трупче я изравнете. Премахнете излишното лепило с гъба.

Преди поставяне на втората дъска намажете с лепило и езиците на дъските, които трябва да влязат. Помогнете си с чука и дървеното трупче, за да прилепнат плътно. Това се прави и с другите дъски.

След като поставите дъските, извадете клиновете до стената и оразмерете первазите. Фиксирайте ги с малки винтове и пирони.

бутон за сайт

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *