Малки бетонови ремонти

В домашни условия бетонът се използва най-често за направата на настилки, пътеки, подпорни стени и стълбища в градината, за тераси и др.

бетон, ремонти

За успешно и правилно приготвяне на бетоновия разтвор, не разчитайте само на майсторски съвети, а точно премерете количеството на съставките, които ще сложите. Здравината на втвърдения бетон много зависи и от неговото предварително уплътняване.

В домашни условия това се постига с трамбовки. Когато се бетонира настилка, за трамбовка служи по-тежка дъска. Бетонната смес се трамбова чрез равномерни удари с дъската, при което се подравнява и повърхността на настилката.

Често пъти е необходимо да се получи гладка повърхност откъм кофражната стена. За да постигнете това дъските за кофража трябва да бъдат добре рендосани. Може да покриете отвътре кофражната стена с фолио (без гънки), за по-добър резултат.

Добре е също така повърхностния, откъм стената, пласт добре да се уплътни чрез удари с чук върху дъските, за да потънат всички камъчета навътре в бетоновата смес. При изливане на няколко пласта бетон един върху друг, те се свързват само ако долният пласт е още пресен. Ето защо е най-добре бетонирането да се извършва наведнъж.

В случай, че полагате нов бетон върху стара бетонна повърхност се постъпва по следния начин. Повърхността се почиства и се измива с вода, след което върху не се настила пласт цименто-пясъчен разтвор с дебелина около 10 мм. Разтворът се приготвя в същото съотношение, в каквото се намират циментът и пясъкът в бетонната смес, и върху този пласт се излива новият бетон.

Грижите за бетона не приключват с негово полагане. За да се втвърди трябва да се поддържа постоянно влажен за 8-14 дни, като веднъж или няколко пъти на ден се полива с вода. Може да намалите изпаряването като поставите стари рогозки върху повърхността.

Пазете пресния бетон от пряко въздействие на слънце, вятър и дъжд. При домашни ремонти бетон не бива да се полага при температури по-ниски от 2-3 градуса.

бутони за споделяне

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *