Залепване на детайли при ремонти

По магазините вече има най-различни по състав и начин на употреба лепила. Те са придружени с указание за материалите, които лепят и как трябва да става лепенето. И въпреки това нерядко при ремонти нерядко са случаите, когато сте подбрали правилното лепило, спазили сте всички условия, но очакваният резултат не се получава - и при най-малкото усилие детайлите се разлепват.

Залепване на детайли при ремонти

Къде да търсим причините - в лепилото, в материала, или в самите нас? Съвсем ясно е, че не сте обърнали достатъчно внимание на предварителната подготовка на детайлите. Подготовката на повърхностите на детайлите е важно условие, за да се получи здраво залепване при ремонта. Чрез механична и химична обработка се премахват физически и други наслоявания от чужди на основния материал вещества и съединения.

Тази обработка "разрошва" материала и разкрива порите му. Започнете подготовката с премахване на неравностите по двете повърхности с пила или шкурка. Едновременно с това се отстраняват замърсявания и лакови покрития, които пречат на доброто залепване. Прахът е голям враг на доброто залепване. Той обикновено се почиства с парче плат или се продухва.

Следващата обработка с разтворители се предприема, за да се почистят детайлите от мазнини. Те са преграда за проникването на лепилото до повърхностите и провалят залепването и ремонтите. В домашни условия тази операция се извършва с напоено в някакъв разтворител (ацетон, чист бензин, бензол и др.), не мъхесто парче плат или с четка.

Добре е това почистване да се повтори, ако по плата се появят тъмни петна или по повърхността на материала се забележат различни по цвят ивици. Когато почиствате органични или пластмасови детайли, предварително проверете да не би разтворителят да разтваря и материала.

Ако в момента нямате подходящ разтворител, можете да използвате и миещи препарати, но трябва да имате предвид, че някои от тях измиват само органични мазнини. Обилното изплакване с вода в такива случаи е задължително, тъй като остатъчния сапунен слой, както и недостатъчно подсушената повърхност могат да провалят ремонтите ви.

С тези две обработки ние сме подготвили детайлите за залепване и ремонти. Остава само да нанесем лепилото. Дали лепилото трябва да е върху едната или и върху двете повърхности, трябва ли веднага да се прилепват детайлите или е необходимо изчакване, какво да бъде притискането - на тези въпроси ще ви даде отговор инструкцията на шишенцето или тубичката.

По принцип възможно по-тънкият лепилен слой, колкото и невероятно да звучи това, е една от основните предпоставки за здраво залепване. Това правило важи в известна степен само за епоксидните и полиестерните лепила.

spodelime.com

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *