Как да пробием стъкло при ремонти

Да се пробие стъкло при ремонт не е никак лесна работа, защото и при най-малката грешка материалът се разрушава. И това се отнася не само за стъклото. Нека то бъде само пример и при обработването на други твърди материали важи същото.

Как да пробием стъкло

Макар и по-бавно, при любителски условия , могат да се пробиват стъкло, керамика, ферити, закалена стомана и др., като се използва свредло от мек метал и абразив. По-точно, пробиването се извършва абразивът, който се смила между челото на свредлото и обработвания материал.

Пробиването при ремонти е по-ефективно, ако свредлото е кухо и е от мек метал (мед, алуминий или месинг). Може да се използва готова тръбичка с диаметър, равен на диаметъра на отвора, или се изработва. За абразив се използва карборундов прах. Такъв прах може да се получи от шкурка.

Във всички случаи абразивът се разбърква с вода, докато се получи рядка каша. Най-ефективно се пробива с малка бормашина, закрепена на статив, като се използват малките и средни скорости. Плоските материали се поставят върху подложка от пресован картон или велпапе.

Продължителността на пробиването зависи много от натиска. Оптималният натиск зависи от много фактори, затова не може да се дадат някакви установени показатели. Хубаво е да направите няколко проби, върху излишен къс от същия материал, докато се установи оптималния натиск.

Задължително е при пробиването периодично да се добавя абразивна каша и на всеки 8-10 сек. да се повдига свредлото, за да прониква абразив и да се охлажда. При този ремонт се дочува характерен шум, намаляването на който означава недостатъчно количество абразив. Към края на пробиването натискът се намалява, за да се предотврати откъртване на късчета от материала.

share button

Публикувано в Ремонти с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *