Покривна хидроизолация

За да предпазите строителната конструкция от проникване на влага е необходимо да положите хидроизолация. Ако липсва тази защита срещу влагата е възможно да се появят петна върху мазилката, а по-късно дори да се разруши.

Хидроизолация

Част от проникналата влага преминава и обратно през стената и се изпарява. Ако така овлажнена външната мазилка замръзне през зимата, ще започне също да се руши. Друг проблем, който възниква, е че помещения с голяма влажност не могат да бъдат използвани дори за склад. Ето защо е наложително при ново строителство да се обърне особено внимание на сигурната хидроизолация.

В тази статия ще се спрем на темата за покривна изолация. Най-често за такива хидроизолации са необходими 2-3 слоя хидроизолационна мушама, залепени с горещо битумно лепило. Мушамата се залепва еднопосочно по наклона. Всяко поредна ивица мушама трябва да се застъпва с предната с 10 см. При еднопосочно залепване и 2 пласта мушама, застъпванията стават с разместване 1/2 от ширината на мушамата, а при 3 пласта мушама - с 1/3 от широчината.

Необходимите стъпки са: подготовка на основата, подготовка на мушамата, полагане на хидроизолацията (хоризонтална или вертикална).

При подготовка на основата най-важното условие е тя да бъде подравнена и напълно суха. Предния ден основата трябва да се грундира. Битомният грунд ще повиши водонепропускливостта на повърхността. Съотношението битум - бензин е 1:3.

Втората стъпка е да нарежете мушамата на парчета според площта, която ще изолирате. За удобство може да навиете парчето мушама върху тръба с диаметър около 15 см и така полученото руло развивайте, като се търкаля върху намазаната с битум повърхност.

При хоризонтална хидроизолация участват двама души, единият разлива и размазва горещият битум, а другият развива и залепва мушамата.

При вертикална хидроизолация също работят двама души. Единият опира плътно до стената навитото парче мушама, а другият налива с канче течен битум в процепа между стената и мушамата.

След като бъдат залепени всички пластове, повърхността трябва да се намаже с горещ битум, с помощта на четка. Помнете, че хидроизолации се полагат само в сухо време, при температура 5 градуса по Целзий. Трябва да се работи с брезентови ръкавици и да се вземат необходимите мерки за безопасност свързани с пожар или изгаряния.

spodelime.com

Публикувано в Ремонти с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *