Време е за ремонт на къщата

Как да подновим стените от камък

Естетиката на една стена от неизмазани камъни е незаменима. За да съчетаете полезното с приятното, изолирайте стената от влага, като същевременно и придадете декоративност. Ремонтът е прост, но изисква търпение и постоянство.

Има къщи, които са изградени само от пясъчник, т.е. от големи камъни с неправилна форма. Съединени само с вар, за тези връзки един ден идва моментът, когато трябва да бъдат подменени. Ремонтът става на четири етапа: изчегъртване, почистване, поставяне на хоросан и накрая - изчеткване.

Естетиката след ремонта е незаменима.

Естетиката след ремонта е незаменима.

Изчегъртване на старите връзки: В началото на ремонта с длето и чук се изчистват фугите на дълбочина 2-3 см, за да се улесни нанасянето на новия хоросан.

Изчистване на камъните: Най-напред се четка на сухо със ситен сух пясък. Този начин на почистване има неприятна последица - премахва се естествената покривка на камъните, която придава топъл вид. Може да предпочетете водното почистване под налягане, без да използвате много силна струя вода, която би могла да разруши по-крехките камъни. Влажното почистване ще помогне да се избегне бързото стягане на новия хоросан и гарантира по-добро сцепление.

Хоросан за поставяне: Сместа се приготвя от пясък и гасена вар. Ако се посъветвате със специалист, можете да си приготвите оцветен разтвор, който придава на стените ефектен вид. На 30 кг смес се прибавят 4-5 литра вода в чист съд. От забърканата гъста смес се вземат малки количества върху една по-голяма шпакла и с малка мистрия се нанася във фугите. Важно е пресният хоросан плътно да достигне до дъното и добре да се натъпква.

Изчеткване: Около един час след запълването на фугите, докато хоросанът е още свеж, внимателно се изчиства с гъба или четка повърхността на всеки камък. На другия ден ремонтът продължава с изчеткване на цялата повърхност отново с по-твърда четка. Това придава чист вид на цялата стена и ще открие нейната пясъчна структура и цвят.

1. Старият хоросан се изчегъртва около камъните на дълбочина 2-3 см с помощта на длето.

2. Обезпрашаването с четка с естествен или изкуствен косъм е необходимо, за да се премахнат някои ситни остатъци от стария хоросан.

3. Вечерта преди поставянето на новия хоросан стената се измива с вода под налягане.

4. Мокренето на стената може да стане и с четка. То е необходимо, за да се избегне бързото стягане на хоросана.

5. Нанасянето на новия хоросан става с малка тънка мистрия, без да се маже върху камъните.

6. За да се очертаят ясно контурите на камъните хоросанът се натъпква добре с малка тясна мистрия.

7. Последното изчистване се прави с малка четка. Тази последна операция изравнява повърхността и откроява зърнестата структура на самия хоросан.

spodelime

Публикувано в Ремонти с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *