Строителство у дома – първа част

Зидането с тухли е все още най-често използваният метод за изграждане и ремонтиране на сгради в личното строителство. Необходимите материали и инструменти са леснодостъпни: не са нужни и някакви особени знания и умения. Достатъчно е да знаете основните принципи за работа и с малко практика вие ще сте вече достатъчно добър зидар.

Строителство у дома

Строителство у дома

В личното строитество се използват основно два типа тухли - единични и четворни. Четворните тухли имат кухини, в които се задържа въздух и това подобрява топлоизолационните свойства на стените. С тях се зида четири пъти по-бързо, икономисва се и варов разтвор.

С тухлите четворки се иззиждат предимно външно стени, като се поставят легнали на широката си страна. При вътрешни зидове те се поставят легнали на тясната страна, но такъв зид не е особено здрав. В стени, изградени от четворни тухли, по-трудно се изкопават канали за електрическата и водопроводната инсталация.

Единичните тухли се произвеждат плътни и с кухини - решетъчни. Решетъчните тухли имат по-малка якост, но са по-леки и имат по-добри топлоизолационни свойства в сравнение с плътните. Тъй като варовият разтвор прониква в отворите, сцеплението между тези тухли е значително по-добро, отколкото при плътните и затова зидът става по-здрав.

Все пак носещите стени трябва да се иззиждат с плътни здрави тухли, а в редица случаи си струва с такива тухли да се иззиждат и вътрешни неносещи стени, защото те по-добре изолират шума в сравнение с решетъчните. За 1 м3 зидария са необходими около 400 единични тухли и около 280 л варов разтвор, а 1 м2 зид с дебелина 1/2 тухла се иззижда с 52 единични тухли.

Тухлите се свързват помежду си с варов разтвор. Той се приготвя от гасена вар, пясък и вода. Необходимо е да се знае, че варта се втвърдява само когато е в контакт с въздуха, и затова с варов разтвор не бива да се зидат дебели каменни зидове или основи, които се намират под вода. Важно е варта и пясъкът предварително да се отмерят, за да не се обърка пропорцията.

За обикновена зидария се използва разтвор от варова каша или вар на прах и пясък в обемно съотношение 1:3-4. За да си нямате впоследствие неприятности с камъчетата в разтвора, пясъкът трябва да се пресее през сито с големина на отворите 4-5 мм. За по-голяма здравина към варовия разтвор може да се добави и цимент в съотношение цимент, вар, пясък 1:2:8 или 1:1:6.

бутони за социални мрежи

Публикувано в Ремонти с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *