Силиконови уплътнения в банята

Санитарният силикон е много полезен при уплътняване на фуги в банята и кухнята, поради честото мокрене на тези помещения. Той не може да се боядисва, но се предлага в различни цветове. Така може да изберете подходящия за вас цвят. Материалът засъхва за около 15 минути. Инструментите, с които работите, трябва да се изчистят преди втвърдяването на силикона.

Силикон

Силиконът в помощ на домашния майстор.

Ето как с помощта на силикона да уплътните фугите в банята и да си спестите последващи ремонти и замърсявания поради влага:

1. Фугите и повърхностите трябва да се почистят от замърсявания, мазнини, прах и да се изсушат. При необходимост може да се използва неетилизиран бензин или друг подходящ разтворител за обезмасляване.

2. По ръбовете на фугите се залепват само залепващи се ленти.

3. Дозиращият връх се отрязва под наклон на място, чийто диаметър съответства на ширината на фугата. Желателно е да се работи с ръчен пистолет за по-равномерно нанасяне на санитарния силикон.

4. Чрез шприцоване фугата се запълва със силикона. Върхът на дюзата трябва да се движи плавно, така че фугата да се запълва равномерно.

5. След приключване на шприцоването налягането върху силикона се преустановява чрез леко издърпване на буталото назад.

6. Накрая шевът се оформя чрез заглаждане с тясна шпакла или с пръст, а излишният силикона се отстранява. За постигане на по-гладка повърхност се използва разтвор на миещ препарат Веро във вода в съотношение 1:1.

7. Изтеклият върху ограждащите лепенки силикон се отстранява чрез тяхното отлепване.

8. При необходимост пресни замърсявания със силикона могат лесно да се почистят с някой от разтворителите за бои, например кореселин. След неговото вулканизиране почистването става по механичен начин.

бутон за сайт

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *