Поправка на гаражни врати

Гаражните врати са по-големи, по-масивни, по-изложени на външни условия и понеже се отварят навън, могат по-лесно да се повредят в сравнение с другите външни врати на сградата. Те имат характерни повреди, много от които може сами да ремонтирате, спестявайки средства и поддържайки добрия им външен вид.

Гаражна врата

Ремонт на гаражни врати

Странично окачените гаражни врати са ефектни и могат лесно да бъдат направени така, че да подхождат на външния облик на къщата, но трябва грижливо да се поддържат. Леките деформации и усуквания могат да бъдат ремонтирани на място, като със стеги вратата се напъне срещу усукването. В по-тежки случаи изметнатата врата се изважда и се притяга срещу усукването със стеги към гладка повърхност.

По този начин проблема може да се реши, особено ако дървото е предварително намокрено, за да стане по-податливо. Ако все още няма успех монтирайте подходящо метално укрепване. В най-лошия случай ще трябва да възстановите правоъгълната форма на вратата и да подсилите съществуващите съединение с лепило и допълнителни винтове.

Най-професионално ще постъпите, ако разглобите напълно вратата и отново напасвате съединенията, след което пробиете отвори и набиете в тях намазани с лепило дюбели, за да подсилите сглобките. Щом откачите вратата, поставете я хоризонтално и отстранете всички стари болтове, които вече не я крепят ефективно или пречат на усилията ви да я укрепите.

Ако не можете да освободите някой стар болт, опитайте с ножовка да направите прорез в главата му, за да получите възможност да го развинтите с отверка. Когато изправите вратата така, че диагоналите й да се изравнят, почистете старите отвори за болтове от изгнило и отцепени трески и ги запълнете с епоксидна смола. После пробийте отвори и поставете нови болтове.

Укрепване с метална шина може да предотврати повторната повреда. Поставете метална шина с дебелина 5-6 мм и широчина 25-55 мм диагонално от вътрешната страна на вратата - от горния ъгъл на страната на пантите до срещуположния долен ъгъл на вратата. Шината не бива да стърчи извън ъглите на вратата. Друг начин да предотвратите провисването на вратата е да монтирате колелце за мебел в долния ъгъл на свободния край на вратата.

Първите признаци за прогниване на вратата са набъбване и подкъртване на боята. Разберете докъде е прогнило дървото, като проверите с нож с остър връз подозрителните участъци. Ако се окаже, че на някой от вертикалните фризове са изгнили повече от една сглобки, той трябва да бъде сменен целия. При положение, че е прогнила само една от сглобките, можете да я изрежете и подмените с нова.

При прогнила каса изрежете повредената част и издълбайте с длето основата на дървото. След това отрежете ново парче, с което да замените повредената част. Укрепете сглобката и грундирайте новата част. Залепете за основата й парче хидроизолираща битумизирана лента, така че да предотвратите ново загниване на дървото. Накрая закрепете новата част към зида, залепете я и я скрепете с винтове към рамката, грундирайте и боядисайте дървото.

spodelime

Публикувано в Ремонти с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *