Ремонт на кухненски мебели – втора част

Напоследък по-голяма част от кухните са обзаведени със секционни кухненски шкафове, които обикновено са от ламинирани плочи или са облицовани с гетинакс. Има и такива, чиито вратички са от масивна дървесина или целите са от дървесина изолирани с водоустойчив лак.

Кухни - ремонт на облицовки

Кухни - ремонт на облицовки

Поради високата влажност в кухнята може да се случи да се отлепи част от гетинакса, с който се облицовани шкафовете. За да се залепи отново, е достатъчно да се повдигне внимателно разлепената част, да се почисти сухото лепило с добре наточено ножче и да се нанесе тънък слой контактно лепило върху двете повърхнини.

След кратък престой гетинаксът се притиска с тежест за няколко минути, след което се почиства излязлото навън лепило. При ремонта трябва да се внимава тъй като гетинаксът е дебел и твърд материал, който лесно може да се отчупи. Много по-сложен е ремонтът, когато поради отчупване или друга тежка повреда се налага да се смени целият лист гетинакс на някакъв детайл.

Най-трудното е да се отлепи повреденият гетинакс. Един практичен метод е да насочите струя пара към мястото на разлепване. Свържете един гумен маркуч към вентила на тенджера под налягане, поставена на печката. Насочената струя пара към мястото на разлепване помага много. За слепването на новия лист е необходимо да се спазва определена последователност.

След свалянето на стария гетинакс повърхността се почиства и шлифова с по-едра шкурка, намазва се върху повърхността на гетинакса тънък слой контактно лепило; след 3-4 мин. може да се пристъпи към слепването. Едно усложнение, което е възможно да се получи в случая, е да се разминат двете повърхнини, тъй като след това е невъзможно допълнително разместване.

За по-голяма сигурност е хубаво листът да бъде изрязан с малко по-големи размери и след залепването с ренде или добре заточено длето да се отнеме излишната част. Накрая ръбовете се шлифоват и леко се заоблят, за да не режат. Шлифоването трябва да се извърши много внимателно, за да не се надраска лицевата част, която след това с нищо не може да се ремонтира.

споделяне в социални мрежи

Публикувано в Ремонти с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *