Ремонт на кухненски мебели – Първа част

Кухнята е помещение, в което мебелите са най-уязвими. Освен на влажен въздух и директна влага кухненските мебели в процеса на тяхното използване са подложени още на пушек, миризми и други видове замърсявания. Най-добрата мярка за предпазването им от овехтяване и повреди е да се поддържат чисти. Това е работа повече на домакинята, отколкото на домашния майстор.

Кухненски мебели

Кухненски мебели

Почистването трябва да става с гъба или мека кърпа, изстискана хубаво от водата, защото някъде ламинатът или лакът може да е наранен и влагата да проникне в дървесината или още повече в плочите от дървесни частици, от каквито се изработват секционните шкафове. Веднъж пробила в дървесината, влагата води до набъбване на отделни части; тогава вратичките и чекмеджетата могат да блокират и когато се направи опит да се освободят, да се счупят.

Ето защо правилното почистване е най-важната профилактична мярка за предпазване на мебелите от повреди. Трябва да се избягва употребата на абразивни прахове и други средства за почистване. Разбира се, независимо от взетите предпазни мерки има и случаи, в които се налага да се направи ремонт, за да се поправи някоя по-малка или по-голяма повреда.

Често се случва поради натоварване с тежки кухненски предмети някой от вътрешните рафтове на шкафа да се изкриви. Обръщането на рафта с кривината нагоре няма особено да помогне. Тази неприятност може да се ремонтира чрез подсилване. От честото отваряне и затваряне на вратите магнитните шнапери могат да не задържат.

Най-честата причина е, че винтовете са се разхлабили и шнаперът е влязъл навътре, поради което не се допира с металната пластина, монтирана на вратата и естествено не може да задържа вратата в затворено положение. Ремонта се състои в поставянето на шнапера в нормално положение и стабилизиране на винтовете с отверка. Ако причината е увиснала врата, се постъпва по начина, описан при ремонтиране на шкафове.

Друг проблем в кухнята са плъзгащите се врати. Ако те не се плъзгат добре, трябва да се провери дали улеите, по които се движат, не са замърсени. Движението на плъзгащите се врати се затруднява и когато те са се изкривили поради влага или просто защото е използван неподходящ материал. Единственият начин за ремонт в тези случаи е да се сменят вратите с нови, които да бъдат със същите размери. В противен случай те няма да могат да се движат по улеите.

бутони за споделяне

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *