Да изравним пода у дома

Голям проблем при полагане на плочки в дома е недобре изравнения под. Ето няколко от причините поради, които изравняването на пода във вътрешните помещения е важно и необходимо:

Естетичният вид на крайното покритие е от особено значение.

Естетичният вид на крайното покритие е от особено значение.

- Ще бъдете затруднени в постигането на равна основа с циментова замазка - Грубите циментови замазки не могат да постигат идеално равна повърхност, особено когато ще ремонтирате големи повърхности. Допустимото отклонение при помещения с площ над 50 кв. м. е максимум 7 мм. Над тази стойност е наложително заравняване.

- При една неравна основа се работи трудно - Поради трудностите около постигането на равна повърхност времето на работа се удължава. Освен това пластът лепило под покритието става с неравномерна дебелина. В резултат ще имаме различно поведение при температурни разлики и механични натоварвания.

- Неестетичен вид на крайното покритие - Ако за крайното покритие се използват мокети, килими, балатуми, линилеуми и др., неравностите в основата ще бъдат доста осезаеми. Това ще се наблюдава и при керамични покрития.

За да си спестите лепило за плочки и да си осигурите спокойствие и дълготрайност на покритието, изравнете добре основата, преди полагането на крайното покритие. Изравняването трябва да премине през следните стъпки:
- Основата трябва да е суха, стабилна, с добра товароспособност и процесите на свиване трябва да са приключили.
- Трябва да проверите разликите в нивата на пода. Отклоненията трябва да са в границите от 3 до 15 мм.
- Проверете попивателната способност и грундирайте. Изчакайте 24 часа за пълно изсъхване на грунда.
- Пригответе нивелиращия разтвор, като спазвате стриктно описаното на гърба на опаковката съотношение вода/сух материал.
- Готовият материал се разстила по цялата повърхност на помещението. Дебелината е от 3 до 15 мм.
- Останалият в разтвора въздух изкарайте с помощта на валяк със шипове. По този начин ще имате плътен слой и лесно ще разстелете материала по повърхността.

сподели ме

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *