Поправка на счупени вази

Ако някой ви запита какво е общото между балона и вазата, бихте се затруднили доста с отговора. А той е: счупената ваза.

Всъщност става дума за малка хитрост, която ще ви помогне да ремонтирате счупената ваза или друга крехка съдинка с подобна форма. Проблемът не е в лепилото. На пазара вече се предлагат всевъзможни качествени лепила за какви ли не материали. Ремонтирането на керамиката или порцелана е гарантирано.

ваза поправка

Счупената ваза е ремонтирана и е като нова

От съществено значение е доколко е счупена вазата. Ако тя е раздробена на дребни парченца, ремонтирането й би било постижение на реставраторското изкуство. Ако обаче от нея са отчупени само няколко по-едри парчета и ръбовете им не са силно оронени, ремонтирането на вазата не изисква особена сръчност.

Тук в помощ на ремонта идва малката хитрост. Във вазата се поставя обикновен детски балон и внимателно се надува докато изпълни обема й без да оказва силно налягане върху стените. Смисълът от тази операция е той да оказва необходимата опора откъм вътрешната стена на вазата и да не позволява на наместваните парчета да изпадат във вътрешността й.

Парчетата се оглеждат, определя се тяхното местоположение и последователността за залепване. Ако лепилото е двукомпонентно, то се приготвя според указанията. Слепваните ръбове се намазват с лепило и внимателно се поставят на местата им.

След засъхване на лепилото може да се наложи козметичен ремонт за попълване на липсващите парченца и открити пукнатини. Майсторството е да се приготви смес от лепилото с пълнител (керамичен или порцеланов прах) и оцветител, която да не се отличава от цвета на съседните повърхности. Така приготвената гъста паста се нанася и заглажда с тънко ножче.

С помощта на детското балонче ремонтираната ваза ще изглежда като нова.

социално споделяне

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

1 отговор към Поправка на счупени вази

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *