Какво може да се случи с една рамка?

Рамките за картини и огледала не могат да се причислят към мебелите, но участват активно при оформянето на интериора в жилището, а дори участват и в изграждането на някои мебели, какъвто е случаят с огледалата. Много често вследствие на тежестта и изсъхването съединенията на рамката в ъглите могат да се разхлабят. При ремонтирането първото нещо, което трябва да се направи е да се опита чрез поставяне на лепило и стягане те да се заздравят.

Как да поправим счупената рамка?

Поправка на рамка

Ако това не помогне се налагат по-драстични мерки. Едната от тях е ъглите да се заздравят чрез допълнително поставяне на дибли. Пробиват се отвори с широчина в зависимост от дебелината на рамката, в които се поставят предварително намазаните с лепило дибли.След залепването стърчащата част на диблите се изрязва и мястото се обработва така, че ако се вижда, да не дразни окото. Друг начин на ремонтиране е да се постави метална триъгълна пластина. Тя се завинтва с подходящи винтове и понеже е от задната страна на рамката, допълнително обработване не се налага.

При продължително ползване на рамките повърхностното покритие се износва или се напуква. Когато това покритие е с боя, ремонта е по-лесен. Достатъчно е мястото да се шлифова добре, след което да се нанесе нова боя. По-тежко е положението, когато покритието е от сребрист или златист бронз, каквито са повечето стари рамки. Работата по ремонта е много деликатна, дори може да се каже, че е от компетентността само на професионалист. Тук обаче се дава една рецепта, която може да помогне на всеки сам да опита ремонта.

Работата се състои в следното: с много ситна шкурка се шлифоват всички бронзирани части на рамката, след което се изтрива с леко навлажнен парцал. Поставя се прах от бронз в лак до гъстота в зависимост от това, как ще се нанася сместа - чрез шприцоване или с четка. Покритието се нанася на тънък слой поне два пъти. За предпочитане е да се приготвя смес в такова количество, колкото е необходимо за деня. Престояването на сместа не е желателно.

Известно е, че при рамките, които не са с дърворезба, орнаментите се изработват от гипс. Те са крехки и от слаб удар могат да се отчупят лесно. Ако се касае за малко парче, то може да се ремонтира ръчно с малко гипс, като внимателно се моделира отчупената част. Но ако отчупената част е по-голяма и е невъзможно орнаментът да се възстанови по този начин, ремонтът става по-сложен и се състои в направата на нов калъп, в който да се възпроизведе отчупената част.

Огледалото, поставено в рамка, след като се счупи, също предизвиква проблеми. Естествено е, че то трябва да се смени с ново, като ремонта трябва да се извърши с изключително внимание. Важно условие при този ремонт е да се извършва върху маса, постлана с мека материя, за да не се наранява лицевата част на рамката.

бутон за сайт

Публикувано в Ремонти с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *