Поставяне на панти

В тази статия ще опишем как домашния майстор стъпка по стъпка може да постави лесно и бързо панти и да окачи една врата.

И така, за да окачите една врата, са необходими поне три панти. Отбележете местата на крайните на по 25 см от горния и долния край на вратата. Средната поставете по-близо до горната. С остър нож изрежете по очертанията на пантата, преди да започнете работа с длетото.

панти

Леглото на пантата се изсича с широко остро длето напречно на жилките на дървото, като всеки път отсичате тънка лентичка от дървесината. Държейки длетото със скосената част надолу, отстранете отделните "хапки" дървесина и изравнете и изгладете леглото на пантата.

Поставете внимателно пантата в нейното легло, нагласете я в нужното положение и очертайте с молив или остро шило местата на отворите. Пробийте водещи отвори с диаметър, по-малък от диаметъра на стеблото на винтовете, за да избегнете опасността те да се счупят при завинтването.

Накарайте някого да държи вратата, за да отбележите на рамката мястото за свободните крила на монтираните вече панти. Издълбайте леглата им. Отбележете местата на отворите за винтовете и пробийте водещи отвори. Завинтете по един винт във всяка панта и проверете как стои вратата.

След като направите всички корекции, за да пасва вратата максимално плътно към рамката, завинтете и останалите винтове на пантите.

споделяне на връзка

Публикувано в Ремонти с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *