Окачени тавани – предимства

На различни места по света се изграждат различни типове тавани. Но най-практичният и предпочитан вид тавани са окачените тавани. Те са толкова популярни в наши дни, че е трудно да си представим което и да е търговско помещение без поне един окачен таван! Окаченият таван може да бъде инсталиран в почти всяка сграда и това далеч не е единствената причина, поради която повечето хора го предпочитат.

Окачени тавани

Окаченият таван, както се предполага от името му, е допълнителен таван, който виси под съществуващия таван, като по този начин се явява втори таван. Той се състои от метални решетки, на които са монтирани панели. Веднъж инсталиран, окаченият таван изглежда като всеки друг нормален таван, и е трудно да се различат двата вида.

Предимство е, че окачен таван може да се инсталира във всяко помещение независимо дали става дума за вашия собствен дом или офис. В повечето от супермаркети и търговски центрове също предпочитат такъв таван, защото той напълно скрива от погледа окабеляването и климатиците. Освен това, с наличието на окачен таван се намаляване площта на даден стая. Това със сигурност има някои положителни ефекти върху системата за отопление (охлаждане), която естествено става по-ефективна.

Това че окачения таван е на определено разстояние от съществуващия таван има още положителни страни. Това пространство може да бъде използвано за скриване на кабели, тръби и всичко необходимо от техническа гледна точка. Разликата е в това, че те не са изложени на погледите на всички. Освен това, при ремонт, не е необходимо да къртите плочки, бетон, замазки и т.н.

Допълнително предимство на окачения таван е, че осигурява защита при пожар. Когато плочките са изработени от специални минерални влакна и са огнеупорни, това донякъде може да забави огъня и по този начин може да спаси човешки живот.

Разбира се, окачените тавани имат и някои недостатъци. Окаченият таван всъщност намалява височината на цялата стая. Ако височината на стаята ви е малка, може би не е удачно да инсталирате окачен таван.

Също така при супермаркети и магазини, при които се използва вертикалното пространство за складиране на стоки, може да се почувства липса на складова площ. В такъв случай ще бъде добре да се направи изчисление на площта, която ще бъде изядена от един окачен таван, преди да го инсталирате.

сподели бутон

Публикувано в Ремонти с етикети , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *