Изкърпване на стара мазилка

Начинът на изкърпване на повредите върху стара мазилка зависи от тяхната големина. По-малките пукнатини и изронени места се запълват с гипсов или гипсово-пясъчен разтвор. Ако обаче повредите са по-големи и при почукване мазилката кънти глухо (което означава, че се е отлепила), се налага по-голям ремонт. Домашният майстор спокойно може да се заеме с тази задача, следвайки следните стъпки.

Най-напред дефектната мазилка се изкъртва с острата част на чук, основата ѝ се почиства старателно с телена четка, прахът се измита и стената се навлажнява добре. Боята или тапетите се премахват на разстояние 10-15 мм около изкъртеното място. След това се запълва с нова мазилка. Мазилката около отвора служи за на мастара при подравняването на напластения разтвор.

Най-трудната част е изпердашването на местата на прехода от нова към стара мазилка. Това трябва да се направи старателно, за да не остане забележима граница около кръпката. Пердашката се движи в полукръг от старата мазилка към новата.

Когато изкъртената място се намира на изпъкнал ъгъл, от едната страна по продължение на ръба се закрепва права дъска, така че единият й кант да бъде на равнището на здравата мазилка. Дъската ограничава новата мазилка откъм ръба и по нея се движи мастарът.

След като новата мазилка се втвърди достатъчно, дъската внимателно се маха, като се отлепва с движение от ръба назад, за да не се откърти част от новата мазилка. Дефектите от другата страна на ъгъла се допълват с мазилка без вече да е необходимо да се поставя дъска.

бутон за сайт

Публикувано в Ремонти с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *