Ремонт на мултицет DT-9205

Какво става, когато с нашия измервателен уред мерим верига и изведнъж го включим към напрежение? Поврежда се. Започваме да търсим майстори, сервизи, схеми на измервателни уреди и ремонтът не струва толкова колкото самия уред. Със следващата идея може да спестите време, пари и усилие.

Ако имате този мултицет DT-9205 и сте го включили по грешка към напрежение, като преди това сте измервали верига, сменете транзистора 2N3904 и всичко ще заработи отново. Цената на ремонта излиза около 60 ст (това е цената на транзистора, който сменихме).

Тъй като обяснението на ремонта е дълго, ако имате въпроси пишете в коментарите. Ето и снимките от ремонта на нашия мултицет:

Мултицет DT 9205

Транзистор 2N3904

В случай, че не може да поправите стария мултицет, купете си нов от Axeny!

share button

Публикувано в Ремонти с етикети , , , . Постоянна връзка.

10 отговора към Ремонт на мултицет DT-9205

 1. Янко Х ристов Янков каза:

  Имам мултицет Protek 123. От положение измерване сила на тока 10А DC го включих към напрежение 12V DC. Смених изгорелия предпазител 0.5А, но нищо не тръгва. Може ли да се направи нещо или да си купувам нов?
  С уважение – Янко!

 2. Майстора каза:

  Разгледай платката, необходимо е да се проверят входните вериги за ток, а това е един видимо дебел проводник и елементите свързани с него. Това са резистори и диоди. Огледай също така за повредени писти, защото е протекъл голям ток. При такова включване ефекта обикновено е по-голям от щетите. Желая успех при ремонта.

 3. Jo каза:

  Аз „измерих“ един зареден високоволтов капацитет и той направо угасна . Видях че има два транзистора по захранващата част + ОУ LM2904 . Смених транзисторите с други като запазих SMD-тата но пак не иска да тръгне , ако принудително отпуша транзистора вижда се че тръгва , но явно ОУ ли да е гръмнал ? И грее той транзистор като тръгне сякаш му се е увеличила консумацията ?! Нещо да предложите ? Всичко на всичко това чудо има два операционни ( LM2904 и LM324) , разбира се и плюнката за дисплея + сметачката.

 4. Майстора каза:

  Смени LM324. Разреждай кондензаторите преди да мериш, иначе си приготви няколко за смяна. Може и да не е SMD, но трябва да се свърже с къси проводничета и да му се намери подходящо място. Аз съм го направил без SMD.

 5. Jo каза:

  И аз за него си мислех защото като му меря изводите на инвертиращите и неинвертиращите входове ми дава по 5-10 ома към земя !? Това е ненормално значи изпактани входове .
  И още нещо там в дясно на снимката ти има едни места за диоди , но както винаги спестени .Китайчета какво да ги правиш

  Благодаря все пак Майсторе . Лек и приятен ден ти желая !

 6. Jo каза:

  Все още ми харчи 68 милиампера – преди да извадя 324 беше около 100-ина . Възможно ли е да е изгорял и операционния усилвател 2904 ? На изводите му на захранването измервам 144 ома ? А възможно ли е да идват от чипа за дисплея – сякаш си показва всичко ОК дисплея . Само дето не се запуска уреда ….. само по някога . Извадих 324-то и сега нямам 50 ома на захранването … стана 144 ома и ме съмнява че е от операционния на самото захранване. Ако е от плюнката – няма оправяне обаче. Имаше един такъв със завишена консумация на приятел . Работеше ама харчеше 50 милиампера . Вместо доколкото знам харчи около 3-4 милиампера само.

 7. Jo каза:

  За съжаление е точно от плюнката – като постои включен тя започва за около 20-тина секунди леко да загрява , вероятно с времето още ще загрее , затова няма спасение – НОВ !
  Дригуя уред целия харчи 2.5 мА ……..

 8. Румен Стефанов каза:

  Здравейте мерих с него променлив ток на 20А ми даде 0.05А , след това го превключих на 200ма, избръмча вътре и спря да мери ток, нито прав нито променлив, всичко друго е ОК, към този транзистор ли да се насоча. 200ма пише, че е Fused, но предпазител не виждам. Поздрави!

 9. Алекс каза:

  привет,
  уред MS2101, амперклещи, работят нормално с изключение на мерене на DC ток – показва около 12-18А при включване – не се нулира, и при измерване(с щипката) дава нереални стойности!?
  Имате ли предложение за ремонт?

 10. Рангел Марков каза:

  Здравейте изгорих единия предпазител на моя уред с параметри 10а 300волта керамичен но не мога да намеря такъв и го замених с 500волтов и си работи пак много добре но не знам проблем ли е .Ще се радвам ако ми обясните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *