Шпакловане

За да се получи гладка повърхност, мазилката трябва да се шпаклова. Правилно е това да стане наскоро след окончателното й изпердашване - докато е още влажна. При варовата шпакловка се изчакват 5-8 часа, а гипсовата се нанася 1-2 дни по-късно.

Шпакловане

Варова шпакловка

Варовата шпакловка се нанася най-бързо и лесно, а гладкостта й е напълно задоволителна, особено за стени. Използва се добре отлежала гасена вар, която трябва да е гъста и мазна и да не съдържа твърди примеси.

Тя се загребва с върха на мистрия или шпакла и се поставя върху метална пердашка. След това с равномерни кръгови движения се втрива в мазилката.

Пластът трябва да бъде тънък, да не се наслоява вар, а само да се запълнят порите между песъчинките на мазилката. Щом се измаже площ около 1 кв. м, шпакловката се до изглажда само с пердашката, без да се добавя повече вар. Пердашката се притиска по-силно в задния край спрямо посоката на движение.

Гипсова шпакловка

Тя позволява да се запълнят и по-големи неравности по стените и да се получи съвсем гладка повърхност. Особено е подходяща за таваните, където и най-малките драскотини и дефекти на мазилката лесно прозират под боята.

бутони за споделяне

Публикувано в Ремонти с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *